Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> drzewka sqlowe
bigZbig

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Levabul @ 2006-01-17 21:58:50)
Nie rozumiem trochę zastosowań drzewa. Jak w jednej tabeli można przechowywać  zarówno newsy, jak i artykuły i bóg wie co jeszcze ? Przecież każdy z tych przykładów potrzebuje innych danych.

Newsy od artykułów, postów i komentarzy nie różnią się w brew pozorom, aż tak wieloma elementami. Każdy ma tytuł, treść, date dodania, autora itd. Osobiscie nie zdecydowalbym sie na trzymanie artow, newsow i postow w jednej tabeli, ale na przyklad tematy forum i posty jak najbardziej. Nie widze przeciwskazan do tego by zbudowac system newsow z podzialem na kategorie i komentarze i wszystko to trzymac w jednej tabeli.

Ja tam widze wiele zastosowan dla struktur drzewiastych np. artykuły - jak masz prosciutkie teksty to wrzucasz je jako pojedynczy artykuly, ale jakbys chcial opublikowac wieksza prace to podzial na rozdzialy, podrozdzialy, punkty przywoluje automatycznie na mysl strukture drzewiasta. Czym ze jest menu (mowa oczywiscie o bardziej rozbudowanym menu) jak nie struktura drzewiasta?

Cytat(Levabul @ 2006-01-17 21:58:50)
Można by wprawdzie w drzewie dodać pole table mówiąze w jakiej tabeli znajduje się dany news, artykuł itp., ale mija się to z ideą drzewa :/
A dlaczego nie. Tabela z drzewem przechowuje jedynie najwazniejsze informacje wspolne dla wszystkich elementow drzewa, a pozostale informacje przechowywane sa juz w innych tabelach. Najczesciej bedziesz sie do nich odwolywal wybierajac konkretny element bo do przedstawienia drzewa zaleznosci calkowicie wystarcza informacje wspolne takie jak tytul.
Go to the top of the page
+Quote Post
AxZx

-----

moglbys ktos podrzucic jakas fajna klase do obslugi struktur drzewiastych zapisywanych w bazie mysql?
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

Ja publikowałem na forum jakiś szkic na forum.
+Quote Post
NuLL

-----

Czy ktos probowal moze przesuwac wezly drzewka metoda depezowa dla MySQL-a < 4.1 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Wrzucanie danych oraz wyswietlanie widze jest b. proste jednak jakikolwiek UPDATE zakrawa na hardcore (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

@NuLL: tak, ja - pokazywałem nawet działanie na forum lub ircu dawno temu (ponad 6 miesiecy). Niezoptymalizowane, nieprzemyślane napisane w ciągu 3 godzin oskryptowanie, twzorzyło, przenosiło, usuwało i kopiowało węzły i całe gałęzie - niestety podczas przeprowadzki do wrocławia kody gdzies się zapodziały.

Ogólnie nie było az tak źle, tylko zapytań troche duzo sie robiło... :/
+Quote Post
ympans

-----

Cytat
Nigdy nie wiedziałem w czym tkwi problem z drzewkami tongue.gif. U mnie każdy wpis ma własne pole 'id' oraz pole 'parent_id' dzięki czemu bardzo łatwo można wyświetlić wszystkie dzieci danego rodzica, a potem dzieci tamtych dzieci, a potem ... biggrin.gif

Gorzej jesli chcesz policzyc ile znajduje sie elementów w tabeli np. newsy przypisanych do danej kategorii... i chcesz to wyswietlic kiedy przegladasz kategorie nadrzedne, czasami nawet przesuniete o kilka poziomów do góry?!
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.10.2025 - 18:59