Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> galeria zdjęć flash
punkomuzykant
post 27.01.2008, 14:07:05
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Co sądzicie o tak wykonanej galerii zdjęć ? klik
Generalnie zamierzam coś podobnego umieścić w portfolio którego jeszcze nie mam smile.gif ale chodzi o sam pomysł. Dobry, średni, ^%^$% ? nie mam opcji jak to by mogło dokładnie wyglądać wstydnis.gif
Od strony technicznej galeryjka jest świetna bo działa dynamicznie bez grama animacji ręcznej ale zastanawia mnie jak wypełnić to puste miejsce obok dużego zdjęcia np: duże fotki są różnej wielkości i skalują się automatycznie ale zawsze coś dookoła zostanie.

Ten post edytował punkomuzykant 29.01.2008, 12:29:11
Go to the top of the page
+Quote Post
Kildyt
post 27.01.2008, 20:24:15
Post #2

-----

Szkoda, że nie można powiększyć zdjęcia. Według mnie te migające przyciski są niewyraźne.

--------------------
+Quote Post
punkomuzykant
post 27.01.2008, 22:08:52
Post #3

-----

Cytat
Szkoda, że nie można powiększyć zdjęcia.

Z założenia miało tak być choć to całkiem dobry pomysł.
Cytat
Według mnie te migające przyciski są niewyraźne.

Chodzi o te strzałki ? właśnie nie mam pomysłu na wygląd sadsmiley02.gif Jestem wstanie zakodować praktycznie wszystko tylko fantazji brak sciana.gif
+Quote Post
AxZx
post 27.01.2008, 22:40:20
Post #4

-----

to zrob ladowanie zdjec w tle, teraz po kliknieciu wybranego zdjecia musze czekac na zaladowanie, w czasie kiedy ja ogladam zdjecia, w tle moglyby ladowac sie pozostale. poza tym to przewijanie na dole nie dziala za dobrze.

--------------------
aplikacje internetowe | Symfony
+Quote Post
maryaan
post 28.01.2008, 16:05:11
Post #5

-----

przewijanie dziala beznadziejnie, zrob tak, zeby slajdy sie przewijaly tylko wtedy, gdy kursor jest w poblizu skrajnych miniatur

Ten post edytował maryaan 28.01.2008, 16:05:59

--------------------
Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
+Quote Post
punkomuzykant
post 28.01.2008, 17:34:06
Post #6

-----

Cytat
to zrob ladowanie zdjec w tle, teraz po kliknieciu wybranego zdjecia musze czekac na zaladowanie, w czasie kiedy ja ogladam zdjecia, w tle moglyby ladowac sie pozostale.

no nie wiem czy to dobry pomysł smile.gif teraz galeria działa na zasadzie - wczytuje wszystkie miniaturki i po kliknięciu którejś zaczyna ładować dużą fotkę. Kod napisałem tak że wystarczy dodać nowe zdjęcie a ono się tam już znajdzie i teraz teoretycznie co będzie gdy zdjęć dodam 200 ? chciałbyś czekać na załadowanie wszystkich ? Zresztą nie da się chyba zrobić tak żeby wszystkie duże foty ładowały się jednocześnie a do tego po kliknięciu jakiejś miniaturki duże zdjęcie tej miniaturki miałoby pierwszeństwo w downloadzie przed pozostałymi.
Cytat
przewijanie dziala beznadziejnie, zrob tak, zeby slajdy sie przewijaly tylko wtedy, gdy kursor jest w poblizu skrajnych miniatur

z tym przewijaniem to nie kumam o co Wam chodzi smile.gif możesz to rozwinąć ?
+Quote Post
AxZx
post 28.01.2008, 18:02:45
Post #7

-----

Cytat
no nie wiem czy to dobry pomysł smile.gif teraz galeria działa na zasadzie - wczytuje wszystkie miniaturki i po kliknięciu którejś zaczyna ładować dużą fotkę. Kod napisałem tak że wystarczy dodać nowe zdjęcie a ono się tam już znajdzie i teraz teoretycznie co będzie gdy zdjęć dodam 200 ? chciałbyś czekać na załadowanie wszystkich ? Zresztą nie da się chyba zrobić tak żeby wszystkie duże foty ładowały się jednocześnie a do tego po kliknięciu jakiejś miniaturki duże zdjęcie tej miniaturki miałoby pierwszeństwo w downloadzie przed pozostałymi.

albo nie zrozumiales, albo nie wiesz co to jest kolejka:)
zdjecia nie maja byc ladowane jednoczesnie. po zaladowaniu pierwszego ladowane jest drugie, pozniej trzecie itd. to wszystko oczywiscie w tle - ja ogladam sobie 1 zdjecie a tam w tle laduja sie nastepne (po kolei).
oczywiscie gdy klikne zdjecie nr 556 to ono jest ladowane, gdy skonczy sie ladowac zdjecie 556 znowu ladowane sa zdjecia po kolei.

jak dla mnie jest to najlepsze rozwiazanie w galeriach - nie zniecheca czekaniem, a przeciez o to chodzi zeby ogladac zdjecia a nie czekac i ogladac krecace sie koleczko.

--------------------
aplikacje internetowe | Symfony
+Quote Post
Hacker
post 28.01.2008, 19:00:28
Post #8

-----

A ja się przyczepię do zniekształcania miniaturek w Twojej galerii...

Skoro jesteś w stanie, jak sam napisałeś, zakodować praktycznie wszystko, to ten bug i udoskonalenie, o którym pisze AxZx, nie powinny sprawić Ci większego kłopotu.

A potem pokaż w tym temacie Twoją udoskonaloną galerię.

Pozdrawiam

--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
+Quote Post
punkomuzykant
post 28.01.2008, 23:00:32
Post #9

-----

AxZx no faktycznie wypaliłem z tym jednoczesnym ściąganiem. Potrafię to zrobić ale myślałem o takim sposobie że wczytywane w tle będą tylko zdjęcia których miniaturki są aktualnie widoczne i gdy tylko użytkownik przewinie galerię doczytywałby się następne - co o tym myślicie ?
Hacker miniaturki są zniekształcone bo przerabiałem je na szybkiego w Fireworks. Kolejny błąd z mojej strony bo nie wziąłem pod uwagę że uznacie to za bug-a smile.gif Te zdjęcia są dla picu i to nie one mają być zamieszczone w ostatecznej wersji.
Dzięki za wypowiedzi. Poprawię kilka rzeczy i wtedy się zgłoszę smile.gif pozdrawiam

Ten post edytował punkomuzykant 28.01.2008, 23:10:29
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:11