![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Borykam sie z nastepuajcym problemem. Wrzucam na strone obrazek (sciezka do niego laduje sie z bazy, a sam obrazek z serwera) i chodzi o to, aby wsywietlajacy (pobierajacy) go skrypt obcial go od dolu i od gory o okreslana wartosc... Tzn. mam obrazke dajmy na to w rozmiatach 250 x 180, a chcialbym go wyswietic w rozmiarze 250 x 100, ale nie zmniejszajac, tylko wlasnie obcinajac do 100 (40 od dolu i 40 od gory). Przeszukalem forum (przycinanie obrazka, obcinanie obrazka), ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Nie chodzi mi o gotowca, ale chociaz o jakies nakierunkowanie z jakiej funkcji skorzystac... A moze niepotrzebnie pakuje sie z tym do php, moze o wiele prosciej bylo by to zrobic np w js lub css... Prosze o jakas podpowiedz... Pozdrawiam Darth Ten post edytował darth_sidious 26.11.2007, 02:53:19 -------------------- Fotografia ślubna Tomaszów Mazowiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witaj mój młody przyjacielu... zaufaj przeczuciom swoim... zaiste w css rozwiązanie swoje odnajdziesz... zatem może stronie twej użyj kodu...
są inne metody również, ale ta jest chyba najprostszą... niech moc będzie z tobą -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dziekuje.... przeczucia mnie nie mylily... a chwila medytacji pozwolila mi na calkowite rozwiazanie problemu, tzn obcinanie bez konkretnej wartosci "o ile"...
Dzieki temu prostemu zakleciu ciemna strona znow zostala pokonana... bez koniecznosci uzycia swietlnego miecza he he :-) Do zobaczenia gdzies daleko w galaktyce ;-))) temat do zamknieca. Pozdrawiam Darth Wszystko dziala bez zarzutu, ale chcialbym pojsc nieco dalej... Tzn. nie przeksztalcac ladowanych obrazkow "w locie", ale juz podczas zapisywania na serwerze obciac do zadanych rozmiarow. Chcialbym, aby obcinalo mi w zaleznosci od wysokosci obrazka i rowno po obu stronach. Przyklad: mam obrazek 250 x 150, na stronie potrzebuje ten sam, ale obciety od dolu i od gory (po rowno), tak aby otrzymac 250 x 88. Jakiej fukcji do tego uzyc - gdzie szukac... ![]() Pozdrawiam Darth -------------------- Fotografia ślubna Tomaszów Mazowiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, można by spróbować stworzyć nowy pusty obrazek (odpowiednio mniejszy) i spróbować nałożyć na niego wycentrowany oryginał. Wszystko z wykorzystaniem biblioteki GD. Postaram się coś napisać i wkleję.
Ten post edytował Dudziński 26.11.2007, 08:14:14 -------------------- www.cfstudio.pl
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Napisze moze co juz mam... Mam skrypt, ktory uploaduje mi zdjecie na serwer i od razu zmniejsza zdjecie - skaluje do wybranej przeze mnie szerokosci (250), wysokosc dobiera automatycznie (jak bede w domu - dokleje kod). I chcialbym, aby to wlasnie zdjecie zostalo dodatkowo jeszcze przyciete od gory i od dolu, ale tak, aby skrypt sam dobieral sobie wartosc obciecia (w zaleznosci od wysykosci) do konkretnej wartosci (88), majac za punkt odniesieni srodek obrazka. Takze zdjecie 250 x 150 zostanie przyciete do rozmiarow 250 x 88. Mam nadziej, ze opisalem to co chcialbym otrzymac dosc dokladnie. Pozdrawiam Darth. Ten post edytował darth_sidious 26.11.2007, 10:05:51 -------------------- Fotografia ślubna Tomaszów Mazowiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
darth_sidious, pomocy czekasz ponownie - wiara w przyjaciół twoją słabością zatem jest ... więcej zapału do studiowania nauk w manualach ukrytych powinieneś posiąść...
imagecopy() imagecopyresampled() imagecopyresized() każda z tych mocy problem twój może rozwiązać. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 06:06 |