![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z checkboxem.
Mam listę użytkowników i przy każdym jest checkbox. Pod spodem jest formularz. Chodzi mi o to, by wypełnić formularz i wysłać do zaznaczonych użytkowników. (Wysyłam do bazy danych, a nie maila). Czyli poprzez zapytanie INSERT. Przy okazji dobrze byłoby pod spodem dać jeszcze jeden checlbox po zaznaczeniu którego zaznaczają się wszystkie, a po odznaczeniu odznaczają. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do zaznaczenia wszystkich checkbox - google > javascript checkbox - zaznacz wszystkie
Co do wysyłania wiadomości do userów, przy których zaznaczono checkbox - przy wyświetlaniu userów, nadajesz każdemu taki checkbox:
Od strony php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze tylko taki mały problem, bo chce wstawić do dwóch tabel:
- wiadomosc - uzytkownik połączone one są poprzez użytkownik_id |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wstaw najpierw do tabeli 'wiadomosc', a potem do tabeli uzytkownik, korzystajac z funkcji mysql_insert_id() co zwróci ci ostatnio stworzone ID w mysql (w tym wypadku id tej wiadomosci).
|
|
|
![]()
|
|
wystąpił błąd: Undefined index: send_wiad
oraz wystąpił błąd: Invalid argument supplied for foreach() KOD:
|
|
|
![]()
|
|
spróbuj tak:
|
|
|
![]()
|
|
dodałem do formularza ukryte pole o nazwie checkboxa i już ten problem nie wyskakuje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest ostrzezenie, a nie błąd.
To znaczy ze do php nie wysłałeś nic postem i te dwie zmienne nie mają wartości. Wiec coś jeszcze jest nie tak A gdzie masz funkcje trim() ? |
|
|
![]()
|
|
zmienna:
$trimmed=array_map('trim',$_POST); definiowana jest na samym początku przed wysłaniem formularza, a po wysłaniu: $trimmed['temat_wiadomosci']; $trimmed['tresc_wiadomosci']; Teraz wyskakuje trim() expects parameter 1 to be string, array given a przecież ani temat ani tresc wiadomosci nie sa tablicami, chyba |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze ale gdzie masz funkcje trim ?
zobacz var_dump ($trimmed['tresc_wiadomosci']) ; co tu jest ? |
|
|
![]()
|
|
Wynik var_dump ($trimmed['tresc_wiad']) ;
string 'gdbfsda' (length=7) Może żeby było jaśniej. Pobieram i wyświetlam dane z bazy danych w postaci listy i to działa: - wyświetlają się dane oraz checkboxy z numerem id firmy.
Następnie zaznaczam checkboxy wpisuję temat i tresc wiadomosci i wysyłam. Wiadomość dociera tylko do pierwszego z listy. Wysyłanie:
Acha no i w tabeli wiadomosc_f zawsze wstawia w firma_id=0 |
|
|
![]()
|
|
daj tak i sprawdź. Ten post edytował Michael2318 25.03.2013, 14:08:57 |
|
|
![]()
|
|
Nie poszło
Ale wyświetlając poprzez: print_r($_POST['send_wiad']); dało taki wynik: Array ( [0] => '.$firma.' ), czyli nie pobiera danych z checkboxa Formularz jest na samym końcu strony i wygląda tak
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
jeżeli nie dodaje tego wiersza do formularza to wyskakują dwa błędy
- wystąpił błąd: Undefined index: send_wiad - wystąpił błąd: Invalid argument supplied for foreach() Jak dodaje to, to wyskakuje mi: echo'<p> Nie wstawiono do tabeli wiadomosc_f </p>'; Ewidentnie nie jest przesyłana wartość z checkboxa w momencie wysyłania formularza. Jak próbuje wyświetlić co przechowują zmienne, które teoretycznie są z checkboxa:
To dostaje: Array ( [0] => '.$firma.' ) firma: '.$firma.' Nie wstawiono do tabeli wiadomosc_f Przy wyświetlaniu tabeli, checkbox podaje prawidłową wartość firma_id, ale jak chce pobrać dane z zaznaczonych wierszy przy wysyłaniu formularza, to zmienne są puste. Eeehhhh... pewnie gdzieś zapomniałem o oczywistych oczywistościach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:16 |