![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie zadanko
Cytat Temat: Zaprojektuj bazę danych o pacjentach małego szpitala, który posiada następujące oddziały: ogólny zakaźny skórny kardiologiczny chemioterapii W szpitalu pracuje 15 lekarzy (nazwiska dobrać samodzielnie). Na wszystkich oddziałach może znajdować się do 40 chorych. W bazie danych należy umieszczać następujące informacje dotyczące pacjenta: Nazwisko Imię Miasto Adres Wiek Oddział Lekarz prowadzący Historia choroby pacjenta Zadania: 1. W osobnej tabeli o nazwie Uczniowie zapisz informacje o uczestnikach grupy realizującej to ćwiczenie. 2. Zastanów się, które dane będą wspólne dla pacjentów szpitala. Dane wspólne (powtarzające się) umieszczamy w osobnych tabelach. Dobierz dla tabel odpowiednie nazwy i utwórz relacje pomiędzy nimi. 3. Zaprojektuj formularze, które w wygodny sposób pozwolą dopisywać do bazy danych nowych pacjentów oraz usuwać pacjentów wypisanych ze szpitala. 4. Zaprojektuj kwerendy wyszukujące pacjentów: - wg nazwiska - wg miasta - wg nazwy ulicy - w danym przedziale wiekowym (od... do...) - wg oddziału - wg nazwiska lub imienia lekarza prowadzącego 5 Zaprojektuj raport podsumowujący wszystkich pacjentów szpitala, w którym znajdzie się informacja o nazwisku pacjenta, jego adresie, oddziale oraz lekarzu prowadzącym.. Dla każdej kwerendy zaprojektuj odpowiedni raport. ja sobie zalozylem, ze zrobie 5 lekarzy i paru pacjentów no i wiadomo, formularz i raport to lajt ale potrzebuje pomocy z relacjami (kto by sie spodziewał ![]() 3 tabele: pacjenci, lekarze, oddzialy 1# Kod id_pacjenta, imie, naziwsko etc etc 2# Kod id lekarza, imie, nazwisko, odzial(id oddzialu?) 3# Kod id oddzialu, nazwa, lekarz no i mam pytanie jak zrobic takie relacje, ze mamy 2 tabele, obie klucz podstawowy i jak to polaczyc relacja jeden do wielu? widzialem, ze sie da ale jak ja lacze to zawsze wyskakuje jeden do jednego a chcilem zrobic tak, ze Lekarze do pacjentów (jeden do wielu0 lekarz do oddzialu (jeden do jednego ) oddzial do pacjentow(jeden do wielu) wat to do |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:39 |