![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę generować dynamicznie linki które miałyby zawierać tytułu na przykład produktów.
Jak wiadomo w takich tytułach można użyć znaków diakrytycznych które nie zostaną 'ładnie' wyświetlone w pasku adresu. Jak wykryć takie znaki powiedzmy że wiem ... wystarczy że zrobię zbiór znaków dozwolonych lub porównam ich wartości ASCII za pomocą ord(), ale jak mam znaleźć ich odpowiedniki. Czyli ó - o, ö - o, u - ü, ź - z, ż - z i tak dalej ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może po prostu
-------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tak ja wiem dzięki ale co z umlautami na przykład ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym będzie problem. Jak na polskie warunki to funkcją jaką podałem będzie ok ale jak chcesz zamieniać wszystkie znaki diakrytyczne to nie mam pomysłu jak to zrobić. Ewentualnie dodałbym do tego co wcześniej:
1. string >> tablica 2. lecimy po całej tablicy 3. jeśli dana wartość nie znajduje w dopuszczalnych znakach to ok 4. jeśli nie to zmieniamy ją np. na _ 5. tablice >> string W efekcie wszystkie polskie znaki diakrytyczne zamienione będą na ich odpowiedniki bez ogonków a wszystko inne na _ -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej użyć
urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ? W komentarzach też są ciekawe przykłady. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę potrzeby, aby usuwać polskie znaki diakrytyczne z URL-i. Moim zdaniem to wielki błąd - zostaw je, niech wygląda to zamiast /coś.html to np. co%25.html ,ale google poczyta to sobie normalnie. Przykładem może być mój serwis mp3y.eu. Masz taką samą pozycję w google pod hasłem/frazą bez danego znaku diakrytycznego, co więcej - wyższą w przypadku wpisaniu szukanego hasła z polskimi znakami.
Na prawdę nie warto, spowolnisz tylko sobie serwis pod kątem optymalizacji i pogorszysz sprawę. Usuwaj tylko ' , ", : , < , #, $ itp...;] Pozdrawiam, Mateusz -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.06.2025 - 05:05 |