![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 1 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam sobie taki oto kod:
No i teraz tak. Potrzebuje przeróbki tego kodu tak, aby... - uploadowany obrazek dopasowywał się do maksymalnej wysokości i szerokości podanej w danych (140x140px), niezależnie od rzeczywistego rozmiaru - ten sam obrazek ma zrobić sobie jeszcze miniaturę zdjęcia o rozmiarach np. 50x50 i żeby został zapisany z jakimś dodatkiem do nazwy np. "PLIK-mini" Uprzejmie proszę o pomoc. Pozwolę sobie na zaktualizowanie wątku. Póki co nie ma nawet co przerabiać kod, gdyż skrypt z niewiadomych powodów przestał działać... Oryginalny skrypt: tutaj Warunki sprawdzają się poprawnie, komunikaty pokazują się kiedy trzeba, ale gdy rzekomo dochodzi już do tego że obraz ma być przesłany na konto ftp, komunikat o poprawnym wysłaniu pliku na serwer się wyświetla się, ale obrazku brak na serwerze brak. Wcześniej działało. Chmody mam ustawione na 777 dla całego katalogu. Aktualizuję wątek. Co do powyższego błędu.. cóż, błędu żadnego nie było. Pliki które wysyłałem pojawiły się na FTP dopiero po dłuższym czasie. Ktoś mógłby przypuścić przyczynę? Powracam do prośby: skalowanie obrazka do maksymalnych rozmiarow podanych w danych, oraz kopia obrazu (miniaturka) o jakiś mniejszych rozmiarach. Ten post edytował Mephis 22.12.2012, 13:03:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może przyda ci się moja funkcja do skalowania obrazka(wystarczy delikatnie zmodyfikować)
A cała klasa odpowiedzialna za obrazki:
Ten post edytował daniel1302 23.12.2012, 16:08:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 1 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo umiem się posługiwać klasami... Mógłbyś mnie objaśnić, jak zastosować to do skryptu uploadu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje wykorzystać tutaj phpthumb http://phpthumb.gxdlabs.com/download.php , biblioteka ta posiada wszystkie opcje które cię interesują i łatwo jest je wdrożyć:
np.
|
|
|
![]()
|
|
Cóz.. jak mówiłem wcześniej trudne jest dla mnei zastosowanie większych skryptów... Poluję na jakiś prosty.. Znalazłem taki oto skrypt:
..niby jest ok, tzn: obraz jest wgrywany do dobrych rozmiarów, pod podaną nazwą. Tak jak chciałem - tworzy on miniaturkę zdjęcia, też pod inną nazwą... ...niestety jest to kolejny skrypt, który zawodzi, gdyż miniaturka obrazu przesłana na serwer jest wypełniona kolorem czarnym. To 3 skrypt który tak działa. Borykał już się ktoś z podobnym problemem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się biblioteką PHPThumb. Jednak możesz Nią tylko zmiejszać zdjęcia.
|
|
|
![]()
|
|
Problem został rozwiązany. Użyłem tego i bardzo polecam - w końcu coś prostego i niezawodnego, w dodatku z mnóstwem opcji
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.06.2025 - 11:59 |