![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich ponownie.
Mam zakupiony serwer dedykowany na ovh: System: CentOS release 5.8 Ostatni rozrosły mi się tak pliki bazy danych, że wczoraj byłam zmuszona zmienić katalog z /var/lib/mysql na /home/mysql Po kliku próbach udało się, połączyłam się przez konsolę i wyświetliłam wszystkie bazy danych. Następnie chciałam sprawdzić czy w DirectAdminie mogę tworzyć poprawnie bazy danych, no i stało się...
No to jeszcze dla pewności sprawdziłam phpMyAdmin
Próbowałam googlać, ale na razie nic nie znalazłam. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. A serwer SQL startuje?
2. Co pokazuje komenda ps -ef | grep sql? 3. Jeśli nie ma procesu mysql, to zapewne mysql wywala się przy starcie - co pokazują logi? 4. MySQL z reguły chodzi z prawami usera mysql i takie też prawa powinien mieć katalog z danymi mysql. Jakiego masz ownera i jakie prawa dostępu na nowy katalog (/home/mysql)? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. A serwer SQL startuje? Startuje.
2. Co pokazuje komenda ps -ef | grep sql?
3. Jeśli nie ma procesu mysql, to zapewne mysql wywala się przy starcie - co pokazują logi?
4. MySQL z reguły chodzi z prawami usera mysql i takie też prawa powinien mieć katalog z danymi mysql. Jakiego masz ownera i jakie prawa dostępu na nowy katalog (/home/mysql)? Group: mysql [102] Owner: mysql [102] rwxr-xr-x Przeklikałam domeny, które mam na tym serwerze i zaniepokoił mnie fakt, że strony zwracały komunikat
sprawdziłam, dnsy czy przypadkiem dostawca czegoś nie pozmieniał, wszystko było ok. Puściłam ping'a i dostałam następującą odpowiedź:
A już kompletnej pewności nabrałam kiedy zobaczyłam działające subdomeny zaparkowane na tym serwerze. Wygląda na to, że dodatkowo rozwalił misię serwer dns zintegrowany z DirectAdminem. Dodam że zaparkowane subdomeny działają i łączą się bez problemu z bazami danych. Ten post edytował Policzka 30.01.2013, 08:42:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym poście masz:
Kod Error connecting to MySQL: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) a w drugim: [/code] mysql 3588 3547 1 Jan29 pts/0 00:13:38 /usr/sbin/mysqld --basedir=/ --datadir=/home/mysql --user=mysql --pid-file=/home/mysql/ns230954.ovh.net.pid --skip-external-locking --socket=/home/mysql/mysql.sock [/code] Zauważasz różnicę pomiędzy ścieżkami? Musisz naprawić. Najlepiej zrób "twardy" shutdown bazy: 1. /etc/init.d/mysql stop (czy jak tam u Ciebie się to robi) 2. potem sprawdź, czy są procesy - jak jakieś są, to zastopowaniu bazy możesz pozostałości ubić 3. Sprawdź lokalizację socketa w pliku konfiguracyjnym bazy (u mnie to jest /etc/mysql/mysql.conf - nie wiem, gdzie jest u Ciebie) 4. wystartuj bazę ponownie Poza tym i tak warto sprawdzić, czy skrypt startowy mysql naprawił tabele (Table './admin_nazwa_bazy/wp_posts' is marked as crashed and should be repaired) - jak chcesz, to jeszcze raz zrestartuj mysql, jak będzie czysto w logach, to oznacza, że tabela jest naprawiona |
|
|
![]()
|
|
Tak jak pisałam na początku, błąd
pojawia się w DirectAdmin, w panelu gdzie tworzy się bazy danych. bazy przeniosłam poprawnie, jednak nigdzie nie mogę znaleśc podpowiedzi gdzie w DirectAdminie mogę zmienić stare ścieżki na nowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenosiny baz wykonałaś w następujący sposób?
1. Wyłączenie serwera mysql 2. Przeniesienie katalogu z bazami w nową lokalizację i nadanie odpowiednich uprawnień 3. Zmiana katalogu baz w konfiguracji mysql-a 4. Sprawdzenie w skryptach startowych wskazań na katalogi 5. Uruchomienie serwera mysql Zmień tylko wskazanie dla katalogu baz (danych), resztę dla pid i socket zostaw domyślnie, bez zmian. -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Przenosiny baz wykonałaś w następujący sposób? 1. Wyłączenie serwera mysql 2. Przeniesienie katalogu z bazami w nową lokalizację i nadanie odpowiednich uprawnień 3. Zmiana katalogu baz w konfiguracji mysql-a 4. Sprawdzenie w skryptach startowych wskazań na katalogi 5. Uruchomienie serwera mysql Dokładnie tak Zmień tylko wskazanie dla katalogu baz (danych), resztę dla pid i socket zostaw domyślnie, bez zmian. Zadziałało, directadminie pojawi się bazy danych a phpmyadmin zaczoł poprawnie działać ale... Po wejściu na jakąkolwiek stronę mam "błąd połączenia z bazą danych", wróciła do poprzednich ustawień i strony łączą się z bazą danych, ale DirectAdmin i phpmyadmin już nie. Poniżej zawartość pliku my.cnf
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Php dla tych stron jest jako mod_php czy może fcgi?
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:38 |