![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Mam dość rozbudowany plik XML i musze go przerobić. Załóżmy że w uproszczeniu wygląda tak:
I teraz musze sobie zapisać do jakieś zmiennej wszystko co jest w <aaa> i potem na tym pracować (zmieniać na przykład bbb na "table" i wywalać atrybuty itp). Jak jednak zapisąć to co jest między tymi aaa do zmiennej?? Bo próbuje z tym simpleXML ale nie wychodzi za cholere. Bardzo prosze o jakąś pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak jednak zapisąć to co jest między tymi aaa do zmiennej?? Możesz pobawić się preg_match . Druga metoda, która nie wiem czy zadziała i raczej nie będzie zbyt uniwersalna(przed chwilą wymyśliłem) : strip_tags($tekst,'<aaa>,<bbb>,<ccc>') (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował tvister 25.01.2010, 17:05:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poki co jakoś wyciąłem sobie to ale w mało praktyczny sposób (substringiem). Fajnie jednak było by mieć tablice w której jest coś takiego:
$tab[0] => to co jest miedzy pierwszymi aaa $tab[1] => to co jest miedzy drugimi aaa itd. Dzieki temu ułatwiło by to całość tego co musze zrobić i to znacząco. Czy php ma jakies wbudowane funkcje do tego celu? Czy nie bardzo. Bo jakoś nie wiem jak się zabrać za to aby działało tak jak opisałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dam ci kod, który zaproponowałem w innym temacie:
Poczytaj sobie w manualu o DOMDocument i DOMXpath. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
DOMDocument niby fajny ale... SimpleXML realizuje to o wiele szybciej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo możliwe, ale czy jest tak wygodne? Poza tym dopóki plik nie będzie ważył nie wiadomo ile, to czy ta szybkość jest tak istotna?
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
wygodne jest bo SimpleXML sam w sobie jest prosty. Czy ja wiem czy będzie to aż tak mało? DOM wczytuje wszystkie gałęzie i później na nich działa, a za pomocą Simple odnosisz się tylko do wybranych.
|
|
|
![]()
|
|
Wiecie... wszystko fajnie dopóki nie zależy nam tylko na wartościach zawartych między znacznikami. A mi zależy aby mieć wycięte i zapisane w jakiś string wartości wraz z znacznikami. Żeby ten string wyglądał jakoś tak: "<bbb><ccc>WARTOSC</ccc></bbb>".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:14 |