Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Wypełnianie szablonów PDF
piotrooo89
post 4.01.2012, 20:21:08
Post #1

Newsman

Grupa: Moderatorzy

piszę ten temat w celach informacyjno rozpoznawczych (już prawie mam gotowe rozwiązanie w JAVA), ponieważ interesuje mnie czy ktoś spotkał się z problemem wypełniania formularzy zawartych w szablonie PDF po stronie PHP? ja próbowałem robić to za pomocą narzędzia pdftk wywoływanego za pomocą exec i musiałem z niego zrezygnować, powód - polskie fonty.

a czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z podobnym problemem? czy istnieje jakaś szansa na rozwiązanie go po stronie PHP?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
modern-web
post 4.01.2012, 20:32:37
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A nie szłoby zrobić tego z biblioteką PDFlib? Narzędzi jest sporo, ale można spróbować zrobić to samemu smile.gif

Edit:
Przepraszam, PDFlib jest biblioteką komercyjną, ale dobrym odpowiednikiem może okazać się fpdf
Rzuć okiem: http://www.fpdf.org/
Jakiś czas temu korzystałem - polskie fonty działały bez problemu.

Ten post edytował modern-web 4.01.2012, 20:39:15

--------------------
Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
+Quote Post
piotrooo89
post 4.01.2012, 20:42:28
Post #3

Newsman

nie ważne, że komercyjna, a nie wiesz może czy będę w stanie wypełnić w ten sposób formularz:
IMAGE KLIK? jest to dla mnie ważne aby było czytelnie (skaner OCR).

fpdf nie umie wstawiać do formularza w PDF.

--------------------
+Quote Post
skowron-line
post 4.01.2012, 20:51:27
Post #4

-----

Jakiś czas temu robiłem wypełnianie druków do przelewów na pocztę.
druk w png był tłem pdf -a.

EDiT:
i też użyłem FPDF i potwierdzam że polskie fonty działają poprawnie. Ale klasa to podstawa podstaw tego czego można by od niej wymagać.

Ten post edytował skowron-line 4.01.2012, 20:52:26

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
modern-web
post 4.01.2012, 20:52:34
Post #5

-----

Nie próbowałem ale z dokumentacji wynika, że jak najbardziej tak.
Cytat
The primary distinction is that PDF form fields are optimized for interactive filling, and PDFlib Blocks are targeted at automated filling. Applications which need both interactive and automated filling can easily achieve this by using a feature of the PDFlib Block Plugin which automatically converts form fields to blocks. Although there are many parallels between both concepts, PDFlib Blocks offer several advantages over PDF form fields as shown in the table below.

Rzuć okiem: http://www.pdflib.com/products/pdflib-family/pps/

Oczywiście w tym wypadku będziesz musiał użyć jednego z tych dodatków do biblioteki (Form Fields/Blocks)

--------------------
Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
+Quote Post
piotrooo89
post 4.01.2012, 21:43:17
Post #6

Newsman

Cytat(skowron-line @ 4.01.2012, 20:51:27 ) *
Jakiś czas temu robiłem wypełnianie druków do przelewów na pocztę.
druk w png był tłem pdf -a.

EDiT:
i też użyłem FPDF i potwierdzam że polskie fonty działają poprawnie. Ale klasa to podstawa podstaw tego czego można by od niej wymagać.

niestety u mnie nadrukowanie png i pozycjonowanie później danych nie jest możliwe.

Cytat(modern-web @ 4.01.2012, 20:52:34 ) *
Rzuć okiem: http://www.pdflib.com/products/pdflib-family/pps/

Oczywiście w tym wypadku będziesz musiał użyć jednego z tych dodatków do biblioteki (Form Fields/Blocks)

jutro w firmie spróbuje to zaimplementować, ciekawa alternatywa (aż dziw, że się nie natknąłem), tylko zastanawiam się jak to będzie z wydajnością, ponieważ będę generował około 50-100 dokumentów średnio 3 stronicowych i wypełniał pola danymi (tych pól też jest nie mało) więc dokumenty mogą ważyć nawet i 200MB.

--------------------
+Quote Post
kamykz
post 5.01.2012, 11:19:55
Post #7

-----

Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie.

Wracając do tematu dyskusji - rozpracowywałem podobny problem podczas pracy nad narzędziem http://smartforms.pl
Ogólnie rzecz biorąc można tam stworzyć dowolny formularz (zaimplementowany kreator formularzy html) a pozyskane dane zapisać do już istniejącego pliku PDF w odpowiednia miejsca dokumentu. Miejsca do nanoszenia danych w dokumencie PDF trzeba zmapować samodzielnie również w dołączonym edytorze.

Do nanoszenia danych na dokumenty PDF wykorzystuję ZendFramework i klasę Zend_Pdf - polecam z racji wydajności i dużych możliwości.

Przykładowy formularz z nanoszeniem danych na plik PDF pod adresem demo formularza - rejestracja na konferencję

+Quote Post
piotrooo89
post 5.01.2012, 12:48:25
Post #8

Newsman

z tego co widzę, jest to rozwiązanie onlinie, które stanowczo odpada w moim przypadku.

--------------------
+Quote Post
melkorm
post 5.01.2012, 13:33:49
Post #9

-----

Też robiłem drukowanie druczków w PDF'ach do tego faktury itp. wszystko w oparciu o wkhtmltopdf - i zero problemów wink.gif

PS. trochę się z tym powtarzam ale jest to bardzo dobra biblioteka do PDF'ów smile.gif
PS2. Wszelkie polskie czcionki itp działają w 100%.

Ten post edytował melkorm 5.01.2012, 13:34:32

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:39