![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejne moje pytanie z serii "jak to poprawnie zorganizować w Symfony". Otóż napotykam na problem, że przy bardziej rozbudowanej aplikacji moje kontrolery zaczynają bardzo "puchnąć". Przykład z dzisiaj - interakcje miedzy różnymi Entity.
Załóżmy, że buduję generator ćwiczeń na siłowni, którego celem jest wygenerowanie planu na dany dzień, z określonymi parametrami. Moje Entity wyglądają tak: - ćwiczenie - to bazowe ćwiczenia typu pompki, podciąganie na drążku etc z np. przypisanymi trudnościami w skali 1-5 - zadanie - zadanie to wykonanie pewnej ilości ćwiczeń - np. 5 pompek - seria - grupa zadań do wykonania (czyli np. 5x pompki, 10x podciąganie) itd. - plan - ilość serii do wykonania I teraz załóżmy, że piszę generator, który ma wylosować taki plan, gdzie zawodnik nazbiera łącznie np 100punktów za wykonane ćwiczenia. I tu się rodzi pytanie gdzie umieścić algorytm losowania takiego planu - czyli np. mógłby on wyglądać tak: - wybierz losowo 3 ćwiczenia -> dobierze ilość powtórzeń tak aby seria miała 25 punktów -> stwórz 4 takie serie i zapisz je jako plan na dzisiaj Można to zrobić w kontrolerze, ale wtedy taki kontroller strasznie puchnie. W demo_app do symfony właśnie tak to robią, ale tam mają bardzo prostą aplikację, która ogranicza się do CRUD, więc logiki tam praktycznie nie ma. Można by zrobić to w modelu, ale w teorii z tego co zrozumiałem, to model nie ma odpowiadać za logikę tylko odczyt/zapis danych, a w tym przypadku taki entity Plan musiałby odczytywać/zapisywać/analizować dane z innych Entity, czyli zaczyna się robić spaghetti code. Gdzieś widziałem, że ktoś postulował przerzucanie wszystkiego do services i wstrzykiwanie do nich wszystkich potrzebnych rzeczy typu ObjectManager itd. Czyli przykładowo robimy services "planCwiczen" i w nim znajduje się cała logika wyboru ćwiczeń, zapisywania wszystkiego w bazie itd. a w kotrolerze mamy tylko cos w stylu $this->get('planCwiczen')->createWorkout(). Pytanie tylko czy Services były tworzone z myślą do przechowywania całej logiki aplikacji? Jak wy sobie z tym radzicie? Gdzie trzymacie tą część kodu odpowiedzialną za algorytm działania? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:50 |