![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Wczoraj zacząłem przeglądać nowe funkcje o Google. Natrafiłem na plakietki w Picassie. Sęk w tym że G samo rozpoznało mi twarze na zdjęciach. Swoją drogą było ciekawie jak łączył mnie z dziewczynami, ale mi chodzi o sam algorytm odnajdywania twarzy. G znajdowało nawet połówki.
Może ktoś wie coś na ten temat? Bo ciekawią mnie podobne algorytmy. Jak to działa, czego tak na prawdę program szuka? Może jakieś źródło? Pozdr. BartG -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na mój gust szukają wzorca kontrastu i koloru - mój aparat czasami wykrywa twarz w jasnych plamach światła, ale z twarzą murzyna ma problemy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi być ciut mądrzejszy. Znajduje połowy twarzy obróconych pod różnymi kątami, i różnie zaciemnianych
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi się wydaje że działa to na zasadzie punktów. Program zapisuje kilka kluczowych punktów w danej odleglości od siebie, następnie przy nowym zdjęciu sprawdza czy rozkład takich punktów istnieje. Z tego co wiem, sprawdzanie dostępu poprzez linie papilarne działa na podobnej zasadzie.
Oczywiście jest to dużo bardziej zaawansowane ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skro nawet cyfrówka ma taką funkcję na żywo, czemu google miałoby jej nie zaimplementować w picassie
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu komputer ma szybszy procesor, więc i algorytm może być lepszy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno jest sprawa z łączeniem punktów. Kolega ma specyficzny sztuczny uśmiech do zdjęć, picassa znajduje te "uśmiechnięte" twarze jako jedną osobę, nie uśmiechnięte jako drugą. Do tego twarze różnych osób podobnie ułożone na zdjęciu potrafi zakwalifikować jako jedną osobę. Mnie z brodą i bez kwalifikuje jako różne osoby. Ale to i tak są proste algorytmy w porównaniu do tego co tworzą na MIT
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 2 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A być może parę sposobów naraz.
A może gdzieś tam siedzi jakiś gostek, co ogląda Twoje zdjęcia i rozpoznaje Ciebie i innych na zdjęciach? ^^ -------------------- ![]() ![]() CPU | GPU | RAM | HDD | OS |
|
|
![]()
|
|
Tak, to bardzo możliwe....
![]() Dzięki za odpowiedź. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiecie co, hipoteza Garrappachc może się sprawdzić. Przecież nagłaśniali ostatnio, że Captche google rysują dzieci pracowników bawiące się w tamtejszym kąciku zabaw u google.
To teraz na serio, zna ktoś taki algorytm wydajny pod php? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.siam.org/news/news.php?id=309
! http://www.face-rec.org/algorithms/PCA/jcn.pdf Właściwie to tutaj jest najwięcej: http://face-rec.org/algorithms/ Ten post edytował tommy4 22.03.2009, 17:16:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego typu mykow mozna wykorzystac bibiolteke OpenCV stworzona niegdys przez Intela.
O ile pamietam to do analizy wykorzystuje sie w niej albo siec neuronowa (ktora trzeba troche nauczyc) albo jeden z algorytmow dostepnych w bibliotece. Nawiasem mowiac sama biblioteka jest rewelacyjna i warta uwagi ze wzgledu na mase roznych algorytmow do obrobki i analizy obrazu, ktore cechuje przedewszystkim szybkosc dzialania. Ten post edytował Seth 24.03.2009, 22:50:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 06:17 |