![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie post chyba raczej w celach informacyjnych. Mianowicie mam taki problem. Mamy plik x i jak sprawdzic czy jest on uzywany przez jakis process, poniewaz chce go obsluzyc jedynie w wypadku kiedy nie jest uzywany przez zaden proces.
Ten post edytował galileox86 4.01.2008, 11:40:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie post chyba raczej w celach informacyjnych. Mianowicie mam taki problem. Mamy plik x i jak sprawdzic czy jest on uzywany przez jakis process, poniewaz chce go obsluzyc jedynie w wypadku kiedy nie jest uzywany przez zaden proces. Użyj komendy lsof, podaje ona otwarte pliki w systemie Linux. Przykładowo: Kod lsof | grep nazwa_pliku Jeżeli dostaniesz w wyniku tego jakąś linijkę tekstu, to znaczy, że plik jest używany przez jakiś proces (od razu też masz informację o tym który proces używa tego pliku). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli by ktoś nie wiedział, żeby wykonać to o czym pisze qrees trzeba użyć exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapomnialem dodac musi byc to mozliwe do wykonania na windowsie poniewaz chce sobie zrobic strone do zarzadzania plikami i jest mi potrzebne okreslenie co uzywa dany plik bo w zaleznosci od tego jaki proces go uzywa ma miec inne funkcje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:18 |