![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam projekt w którym muszę przeanalizować duże pliki txt które są wgrywane przez formularz na stronę. Pliki trzeba analizować lina po linii. Pliki mogą mieć nawet po kilka MB. Jednocześnie takich analiz może zlecić kilkanaście osób. Jak to zrobić żeby mi serwer przez to nie padł? Jakaś skuteczna metoda? Można np połączyć z ajaxem i czytać po 100 linii, aż do końca pliku? może jakaś inna lepsza metoda? z góry dziękuje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. ale pytanie, gdyby plik miał np 20MB to czy fgets musi najpierw te 20MB wczytać do RAM serwera (ktorego mam 512 )
i teraz jak mi tak 50 userów takie coś odpali to serwer padnie. Czy fgets wczyta tylko ten skrawek pliku który zaznaczę? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież masz wszystko napisane z przykładami, w dodatku po polsku:
Cytat Pobiera linię ze wskaźnika pliku. Ile może mieć maksymalnie bajtów linijka w pliku? Pierwszy przykład z linku:
Mamy skopiować stamtąd i tu wklejać, bo nie chce się w link kliknąć? ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok tylko jak w tym przykładzie odczytać z pliku który ma np 100 linii, tylko linie od 20-50?
wiem jak to zrobić wrzucając pętlę która przeskoczy wskaźnik o 20, ale takie rozwiązanie nie jest dobre bo i tak i tak będzie wczytać finalnie cały plik. ja chce to zrobić tak że Ajaxowo będzie co parę sekund wczytywane te kilka linii z tego pliku, obrabiane, zapisywane do bazi i tak w kółko aż skończy obróbkę pliku. Jak zatem zrobić to żeby pliku np 20MB nie zabiły serwera? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fragment mojego tutoriala o obsłudze plików:
- pobiera do tablicy linie o numerach od-do. Cytat ja chce to zrobić tak że Ajaxowo będzie co parę sekund wczytywane te kilka linii z tego pliku, obrabiane, zapisywane do bazi i tak w kółko aż skończy obróbkę pliku - no ale co konkretnie chcesz zrobić? Wrzucić tylko plik do bazy? Czy będziesz wywoływał to co kilka sekund czy od razu nie ma większego znaczenia dla wydajności.Zakładam, że chodzi o dodanie do bazy jakś danych z pliku - dlatego najlepiej sparsować cały plik linia po linii, utworzyć nowy z interesującymi nas danymi a następnie wrzucić do bazy od razu cały plik zapytaniem LOAD DATA. Robiłem tak z plikami nawet gigabajtowymi i nie było większych problemów z pamięcią, operujesz tylko na linii pliku a import całego pliku do bazy przebiega bardzo sprawnie. Można też cały plik od razu wrzucać do bazy, do jakiejś tabeli tymczasowej i w ten sposób go obrobić. Wszystko zależy od specyfikacji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo stream_get_line albo tak jak @rocktech.pl napisal
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku zwykłego pliku tekstowego, nie ma bata, trzeba przelecieć cały plik od początku, sprawdzając znak po znaku czy nie natrafiliśmy aby przypadkiem na wartość odpowiadającą nowej linii (trzeba wziąć poprawkę na sposób zapisu pliku, czy będzie to \n, \r czy \r\n). Jest to więc rozwiązanie bardzo nieefektywne.
Dlaczego nie skorzystasz z bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
Dzięki już to działa.
Korzystam z metody jaką wskazał prowseed to rozwiązanie jest najszybsze i najefektywniejsze. Przerabiałem teraz plik (czytany po 100 linii) z 3 MB pliku i chodzi bardzo płynnie. Dzięki wielkie za pomoc. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 08:33 |