![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. mam skrypt pobierający listę plików z podkatalogu i tworzący z niej menu. Problem polega na tym, że w linkach menu wyświetla mi się także rozszerzenie pliku, co oczywiście nie jest porządane. Podmieniałem już zmienną $klucz na wszystkie które się w skrypcie znajdują, ale albo wyświetla mi samo rozszeżenie, albo "array". Jest sposób na wyświetlenie samej nazwy plików, bez rozszeżenia?
Ten post edytował hiszpanespaniol 7.04.2008, 19:24:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź:
Powinno działać ![]() Ten post edytował santalam 7.04.2008, 19:54:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
batman :] zapomniałem że strrpos() wogóle istnieje
![]() ![]() Ten post edytował santalam 7.04.2008, 20:10:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może dla początkójących takie zadanie jest trudne ale wystarzy tylko trochę nad tym pomyśleć:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
webdicepl dzięki za pomoc. widać PHP jak matematyka - najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze
![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
wykorzystałem ten sposób w tworzeniu szablonu. Teraz niestety menu mi nie działa (wyświetla dobrze, linki tworzy dobre, a jednak za każdym razem ładuje się strona główna). Nie wiem w czym problem, bo zmienna GET jest przekazywana prawidłowo. Może powodem jest to, że menu include'owane jest w pliku index.php, nie wiem. Może ktoś pomóc? nakierować?
daję link do spakowanego szablonu szablon.zip -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej to zamiast aktualnego indeksu ;-) u mnie działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
człowiek jest czasem ślepy jak.... jak ślepiec
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zerknij tutaj, bardzo prosta metoda dająca gwarancję że otrzymasz to co chcesz
http://skrypta.pl/porada/ja_wyswietlic_naz...ozszerzenia/104 pamiętaj że korzystanie z strpos() czy substr() poprzez obcinanie względem kropki zakończy się nieoczekiwanym rezultatem jesli plik ma więcej niż jedna kropkę! -------------------- Skrypty php, ajax, javascript
|
|
|
![]()
|
|
kolejny problem: nie mam pojęcia na jakiej zasadzie (wg czego) sortowane są wyniki. Czyli jak jest sortowana lista plików. Żeby chociaż alfabetycznie. Nie interesuje mnie dzielenie według rozszerzenia, bo wszystkie pliki to *.html. W manualu nie znalazłem odpowiedzi (czytając o readdir). Chcę uzyskać menu sortowane alfabetycznie lub wg daty modyfikacji pliku.
Oto skrypt ten sam co wcześniej:
(W skrypcie dodałem jedynie możliwość wyświetlania kilkuwyrazowych pozycji w menu. spacja w menu zamiast myślnika w nazwie pliku) Możliwe, że problem ma związek z tym, że . i .. były wyświetlane gdzieś w środku listy plików a teraz je pomija skrypt. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 05:13 |