![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy możliwe jest automatyczne zamienianie znaków polskich (albo wszystkich, co tam xP) na encje, albo tagi unicode (http://www.kurshtml.boo.pl/generatory/unicode.html)? Zapytacie, po co mi coś takiego? Otóż mam problem z polskimi znakami w bazie danych (nie linkujcie tu niczym, bo żaden poradnik (ten przyklejony w przedszkolu też nie) mi nie pomaga :/), dlatego muszę jakość zmusić przeglądarkę do wyświetlania polskich znaków. Aha, od razu poproszę o radę, jak neutralizować średniki i &'s w tagach unicode (jaką funkcją), bo może nieźle namieszać xP Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam! Ten post edytował MenzoX 1.02.2009, 21:08:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijam sensowność i zdrowy rozsądek.
htmlentities() Powodzenia. [edit] Jeżeli na prawdę nie możesz sobie poradzić z kodowaniem, a Twoja strona ma ~3 wizyty dziennie, to zainteresuj się iconv(). Nie będzie tak waliło po oczach jak ktoś obejrzy kod źródłowy :] Ten post edytował sowiq 1.02.2009, 21:12:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawa funkcja, ale nie robi tego, co ma robić.
Zamiast Cytat ĄęĘóÓłŁćĆźŹżŻ Kod ĄęĘóÓłŁćĆźŹżŻ a w bazie: ĄęĘóÓłŁćĆźŹżŻ (małego ą nie ma w ogóle) No dobrze, niech będzie. ale jak to teraz wyświetlić jako znaki? Jest taka możliwość? Pozdrawiam! //edit: Ta druga funkcja zwraca błąd: Warning: iconv() expects exactly 3 parameters, 1 given in LINIA, W KTÓREJ DODAŁEM. Co to znaczy? ![]() Pozdrawiam! Gwoli ścisłości: Daję w tej funkcji $_POST['tresc'], która jest wrzucana do bazy. //edit: Niestety, encje, zostały zamienione na znaki (na tym forum)... Problem jednak jest już nieaktualny. Ten post edytował MenzoX 1.02.2009, 22:48:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warning: iconv() expects exactly 3 parameters, 1 given in LINIA, W KTÓREJ DODAŁEM. Mniej-więcej tyle: Ostrzeżenie: iconv() wymaga dokładnie 3 parametrów, podano 1 w LINIA, W KTÓREJ DODAŁEM.Co to znaczy? ![]() Polecam lekturę manuala. Po to podlinkowałem. Ten post edytował sowiq 1.02.2009, 23:44:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:44 |