![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Pracuje nad strona, gdzie user po zalogowaniu bedzie mogl wyswietlic/pobrac wczesniej wybrany obraz. Zastanawiam sie jak schowac wszystkie obrazy, by byly niedostepne dla innych userow i osob niezalogowanych. Myslalem nad wrzuceniem obrazow do bazy danych, ale na moim serwerze mam zaledwie 200mb na baze danych. Pomysl na jaki wpadlem to: Utworzyc folder na serwerze, w ktorym beda wszystkie obrazy. Dla tego folderu i wszystkich obrazow wewnatrz ustawic chmod, zeby dostep do nich mial jedynie serwer (btw. jaki to chmod bedzie? ![]() Czy moj pomysl jest dobry? Czy jest bezpieczny? Czy istnieje mozliwosc obejscia tych moich zabezpieczen? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zastosować coś w tym guście (w .httaccess):
Wtedy wpisanie bezpośredniego adresu do pliku w przeglądarce spowoduje, że plik .jpg będzie traktowany jako tekstowy. Ten post edytował b4rt3kk 3.10.2012, 12:16:19 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zastosować coś w tym guście (w .httaccess):
Wtedy wpisanie bezpośredniego adresu do pliku w przeglądarce spowoduje, że plik .jpg będzie traktowany jako tekstowy. A co z grafika szablonu, ktora rowniez jest w .jpg? Bedzie sie wyswietlac? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, grafika będzie się wyświetlać bez problemu, jedynie bezpośredni dostęp do obrazka będzie zablokowany.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Wtedy wpisanie bezpośredniego adresu do pliku w przeglądarce spowoduje, że plik .jpg będzie traktowany jako tekstowy. I co z tego, jak sobie będę mógł go ściągnąć klikając PPM "Zapisz element docelowy"? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Z tego co zrozumiałem, to konkretne obrazy mają być wyświetlane dla konkretnych userów, a nie że od razu jest już gotowa i pełna lista, a sposób ten pozwala tylko na zabezpieczenie nieautoryzowanego dostępu, np. jeśli ktoś zna ścieżkę do pliku. Oczywiście można to obejść poprzez hotlinkowanie, co też należałoby wyłączyć na serwerze. Przecież poprzez zmianę chmod w identyczny sposób można zapisać plik na dysk, tj. zapisz element docelowy.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Ale czy Ty rozumiesz...? Z tego, co zauważyłem, to Chrome jest w stanie wyświetlić obrazek nawet z niepoprawnym MIME.
Poza tym chodzi tu o zablokowanie dostępu dla innych, a nie tylko o utrudnienie. Twoja metoda nie blokuje. Odpalę sobie w konsoli: Kod wget -o obraz.jpg http://example.org/skrypt.php który serwuje obrazek wg Twojej metody i jaki będę miał problem? Żaden. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 8 Dołączył: 21.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostep do katalogu z obrazkami zablokowac dla kazdego, gleboko ukryc(srednie ale proste rozwiazanie) lub umieszczac w katalogu, do ktorego za pomoca przegladarki sie nie dostaniemy.
Obrazki serwowac poprzez skrypt php np.
pamiętaj zabezpieczyc skrypt przed LFI jezeli bedziesz uzywal np. $_GET Ten post edytował kyku 3.10.2012, 15:47:18 -------------------- eArena.pl - hosting serwerów gier multiplayer
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:53 |