![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Próbuje stworzyć wyszukiwarkę plików na serwerze. Jej działanie ma polegać na tym, że wpisuje szukaną fraze i skrypt przeszukuje wszystkie katalogi i pliki na serwerze w poszukiwaniu tej frazy i wyświetla liste plików w jakich ona się znajduje. Mam taki skrypt on działa, ale (jest jedno ale) nie szuka w plikach php, znaczy szuka, ale nie wiem na jakiej zasadzie jeśli umieszczę np w pliku:
To nie znajdzie żadnych ze słów. A chodzi mi o to by szukało np. zmiennej. Proszę o pomoc, niżej kod PHP skryptu:
Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie jeszcze wersje FTP, która przeszuka cały server do którego się zalogujesz ale niestety nie udostępnię. Ta wersja potrafi cofnąć się do folderu public_html lub niżej jeżeli brak praw. Sądzę ze będziesz potrafił przystosować do swoich potrzeb. Ten post edytował Adi32 4.07.2011, 09:09:24 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że błąd leży tutaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adi32, nie działa poprawnie.. http://wlodziu.eu/szuka3.php , właśnie chodzi mi żeby logował sie na serwer i szukał ;]
redeemer, on tylko tu zamienia znaki, moim zdaniem nie parsuje kodu php. Ten post edytował wlodziu 4.07.2011, 09:15:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ma przeszukiwać katalogi w poszukiwaniu plików o konkretnej frazie tak? Bo na początku zrozumiałem, że ma je otwierać i szukać frazy, ale po kodzie nie widzę tego aby miał go otwierać.. Bardzo dobrze byłoby tutaj zastosować, o ile chodzi o samo wyszukiwanie plików według nazwy, po podanej frazie; bardzo dobre użycie wówczas RecursiveDirectoryIterator jak i RecursiveIteratorIterator.
Napisałem na swoje potrzeby loader klas w php. Przeszukuje on katalogi które mu podam, oraz podkatalogi wcześniej podanych katalogów. I w sumie bardzo ładnie to działa, bo tworzy sobie mapę plików w postaci tablicy gdzie kluczem jest nazwa klasy a wartością ścieżka do pliku. Jeżeli np raz byś przeszukał sobie wszystkie pliki stworzył taką mapę plików, i aktualizował ją co jakiś czas (może być cron, może być cache które ma jakiś czas żywotności) i całość może nawet dość szybko chodzić. Jeżeli chodzi o przeszukiwanie takiej mapy, frazami które są nie pełne, to jest: masz przykładowo plik o nazwie "ala ma kota.txt" a ktoś w polu wyszukiwarki wpisał: "ala ma" to w sumie mogło by to trochę mniej optymalnie wyglądać, ale chyba bardziej optymalnie niż za każdym razem przeszukiwać dziesiątki katalogów w poszukiwaniu danej frazy. Jeżeli przeszukiwanie katalogów za każdym razem, to nie problem, to zawsze można użyć glob który uprości sporo kodu. Ten post edytował by_ikar 4.07.2011, 09:25:39 |
|
|
![]()
|
|
źle zrozumialeś, chodzi o to by każdy plik w każdym katalogu otwierał i szukał podanej frazy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Adi32, nie działa poprawnie.. http://wlodziu.eu/szuka3.php , właśnie chodzi mi żeby logował sie na serwer i szukał ;] redeemer, on tylko tu zamienia znaki, moim zdaniem nie parsuje kodu php. Tak, ponieważ nie edytowałeś ścieżki.
ustaw sobie na '../' albo wpisz tak jak Ci będzie pasowało na serverze. P.S. Teraz ja nie wiem czy dobrze rozumiem ale ten skrypt otwiera pliki i przeszukuje ich zawartość w poszukiwaniu frazy. Jeżeli chcesz skrypt który sprawdza tylko nazwy to też mam, mogę udostępnic. Jeżeli chodzi Ci o szukacz FTP to ciężka sprawa, to mój autorski skrypt który powstał głównie w celach przenoszenia plików z serwera1 do servera2 z możliwością ich edycji w locie na podstawie kluczy. Musiałbym wyciąć z niego tylko część szukającą... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Dokłądnei chodzi o to, podaje dane do ftp (formularz) skrypt sie loguje startuje z public_html i przeszukuje wszystkie katalogi i pliki w poszukiwaniu wpisanej frazy, ale musi też szukać zmiennych.
|
|
|
![]()
|
|
szuka po nazwach plików, wystarczy zedytować aby przeszukiwał pliki. Ten post edytował Adi32 4.07.2011, 09:46:23 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, tylko nie wiem jak zrobić by przeszukiwał też pliki php, np w szukana fraze wpisze $login i znajdzie mi wszystkei pliki które posiadają tą zmienną
|
|
|
![]()
|
|
Ok spróbuje dopisać Ci wyszukiwanie w plikach.
Spróbuj przystosować na razie szukacz po nazwach do swoich potrzeb. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
redeemer, on tylko tu zamienia znaki, moim zdaniem nie parsuje kodu php. Proponuję zobaczyć jak wyglada zawartość zmiennej $zawartosc2: Funkcja strip_tags() usuwa wszystko pomiędzy < i > -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany, dziekuje wszystkim za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Ten mój skrypt na zasadzie FTP łączy się z zewnętrznym serverem, jednak otwieranie plików i edycja w locie przy wysyłaniu odbywa się za pomocą PHP. Tak więc popatrz sobie w manualu funkcje FTP i zobacz czy któraś oferuje pobieranie zawartości pliku. Jeśli nie to zrób sobie folder TEMP i i dopisz skrytpa który będzie do niego tymczasowo kopiować pliki do przeszukania, potem kasować. Prosta sprawa.
Ten post edytował Adi32 4.07.2011, 10:03:43 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:01 |