![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem. Potrzebuje znaleźć ciąg znaków w innym ciągu, bez względu na wielkość liter. Sprawa jest prosta jakby się wydawało, ale komplikuje się przy polskich znakach dużych i małych. Może przykład:
Celem jest zamiana tych nieszczęsnych łanów na link. Chodzi mi o pierwsze napotkane łany, jeśli w tekście będzie ich więcej, to tamte mają sobie pozostać nienaruszone. Niestety oba moje sposoby nie działają. Jeśli szukane łany rozpoczyna wielka litera "Ł", a w tekście są łany pisane małą literą, to ich nie znajduje. Gdy w szukanej zmiennej zmienię "Ł" na "ł", to wtedy znajduje. Prawdopodobieństwo wystąpienia takiego przypadku jest raczej niskie, ale mimo to chciałbym rozwiązać problem. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 19 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem to to Ci pomoże
-------------------- www.maxcode.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale takie podejście jest sensowne w przypadku jednego, konkretnego ciągu znaków. Co jeśli ciąg jest nieznany. Wiem, że można byłoby to wrzucić w tablicę, poszczególne litery podwajać jako mało i duże. Wolałbym jednak jakoś prościej to rozwikłać. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Przeczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_kodowa i pytaj dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Tego to się akurat domyśliłem, ze problem polega na tym iż w przypadku np polskich znaków inaczej wyliczy pozycje znaku niż w przypadku standardowych...
Mi bardziej chodzi o proste rozwiązanie: jest czy nie ma? Ja szukałem i nie znalazłem. Pisząc proste mam na myśli coś co ograniczy mi to do maksymalnie kilku linijek, może jakieś usprawnienie do moich pomysłów... ? Zdaje się, że mb_convert_case() rozwiązało problem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 08:28 |