![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2012 Skąd: Austria Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem stronę ze skryptem na includach. A dokładniej to ten skrypt sprawdza czy istnieje zmienna w tablicy get o nazwie 'subtopic' oraz czy ta zmienna zawiera na przykład 'kody'. Jeżeli warunki zostaną spełnione to skrypt includuje treść z pliku include_kody.php i wyświetla zawartość na stronie. Moje pytanie jest następujące, czy ten skrypt jest bezpieczny? Jak filtrować dane wyciągane z tablicy get?
SKRYPT:
I nie chodzi mi tylko o ten skrypt. Chciałbym dowiedzieć się więcej na temat bezpieczeństwa, więc proszę o linki do poradników, tutów itd na temat jak stosować ten tak zwany escaping ^^ Bardzo proszę o pomoc ![]() ![]() Ten post edytował porywacz 31.03.2012, 10:04:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Przy warunkach if ... elseif ... elseif zostanie wykonany ten blok poleceń, który jako pierwszy będzie prawidłowy, a reszta zostanie pominięta. Tak więc, gdy Twoja zmienna $_GET['subtopic'] będzie istniała to zostanie wykonany pierwszy blok if, a reszta pominięta. Mówiąc jeszcze prościej - Twoje elseif-y nie wykonają się nigdy. Co do ładowania podstron - jest to bezpieczne w takim formacie. Niestety nie jest to zbyt wydajne - wyobraź sobie 1000 podstron w Twoim serwisie. Możesz utworzyć automatyczne ładowanie plików. W takim wypadku trzeba porządnie filtrować zmienną, z której pobiera się dane pliku do includowania. Przykład:
Pozdrawiam. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2012 Skąd: Austria Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem czemu moje elseify się niby mają nie wykonać?
![]() link do zakodowanej strony: www.porywacz.onuse.pl/czitypl/index.php Wszystko działa jak należy. W linkach w menu dodałem do adresu poszczególne nazwy zmiennych na przykład www.porywacz.onuse.pl/czitypl/index.php?subtopic=kody i wszystko działa jak należy. Pisałem ten skrypt więc chyba wiem jak działają elseif ![]() Co do twojego skryptu nie wiele rozumiem ale poduczę się jeszcze php i poczytam trochę o funkcjach, które przedstawiłeś. Jeżeli mój sposób jest w miarę bezpieczny i poprawny to dziękuję za pomoc ![]() Przydałby się jeszcze jakiś poradnik jak filtrować dane pobierane i zapisywane z bazy danych, bo jest to chyba najbardziej podatne na ataki sql injection. Wielokrotnie pytałem już wujka google lecz niczego nie znalazłem ;( Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałby się jeszcze jakiś poradnik jak filtrować dane pobierane i zapisywane z bazy danych, bo jest to chyba najbardziej podatne na ataki sql injection. Wielokrotnie pytałem już wujka google lecz niczego nie znalazłem ;( To coś się nie dogadujecie chyba z wujkiem: "php sql injection prevention", "php zabezpieczenie przed sql injection" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Och... nie zauważyłem negacji w pierwszym warunku - mój błąd
![]() Jak pytałeś wujka i nic Ci nie powiedział to chyba musi szczególnie Cię nie lubić. O SQL Injection jest wiele wiele artykułów. http://www.poradnik-webmastera.com/artykul...l_injection.php http://4programmers.net/PHP/Ochrona_przed_...tion_-_podstawy http://niebezpiecznik.pl/post/przewodnik-p...eveloperow-php/ <-- prezentacja Poczytaj także o XSS. Wujek prawdę Ci powie(prawie zawsze) ![]() -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
W takim razie bardzo dziękuję za pomoc
![]() Temat można już zamknąć, chyba, że ktoś jeszcze chce się podzielić ze mną istotnymi informacjami ![]() Aha i jeszcze mam jeden mały problem ![]() ![]() ![]() Nie wiem co może być nie tak, kodowanie jest ustawione na utf-8 ;/ |
|
|
![]()
|
|
Trzeba pamiętać o formacie zapisu pliku.
Plik powinien także mieć kodowanie utf-8. Najlepiej ściągnąć Notepad++ i tam ustawić kodowanie na "UTF8 bez BOM". Windowsowy notatnik zapisze plik w formie ANSI co powoduje krzaczki. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:06 |