![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 6 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy da się w PHP z aplikacji stojącej na zdalnym serwerze uruchomić program .exe na lokalnym komputerze (Windows)? Czyli klikam w link, który uruchomi mi program (znajdujący się np. na sztywno w zdefiniowanej ścieżce na dysku C:\costam.exe)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jesli by to bylo mozliwe to strach sie bac co by sie dzialo z windowsiarzami... juz teraz nie maja lekka a jesli by bylo mozliwe to o to pytasz to juz w ogole po necie nie daloby sie chodzic
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 6 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, tak wiem że nie powinno się tego robić. Chodzi o to że klient uparł się i chce móc uruchomić sobie jeden program windosowy z poziomu przeglądarki. Czyli mam rozumieć, że nie można?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z poziomu php możesz tworzyć jakiś plik tekstowy na serwerze, a z pomocą Windows Scripting+harmonogram zadań sprawdzać czy taki plik istnieje i uruchamiać inny plik exe.
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/wi...ror=-2147217396 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne co możesz zrobić by z poziomu przeglądarki odpalić program na komputerze klienta to skorzystać z tzw. "application uri", ale to wymaga konfiguracji po stronie samego klienta:
- https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa...4(v=vs.85).aspx - https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome...application+url |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można użyć flasha.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli by to bylo mozliwe to strach sie bac co by sie dzialo z windowsiarzami... juz teraz nie maja lekka a jesli by bylo mozliwe to o to pytasz to juz w ogole po necie nie daloby sie chodzic Huh można, w IE w sumie tylko, ale można. ActiveX ma ShellExecute którym można otworzyć program (i nie tylko..), trzeba tylko ścieżkę do niego poadać. No ale to nie koniec, bo można jeszcze zrobić tak: Kod window.open('file:///C:/Windows/notepad.exe') I w przypadku IE też się otworzy (również tych najnowszych). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 08:10 |