![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wydobyć z pliku txt określoną treść na przykład nagłówek h1
Potrzebuję napisać jakiś prosty skrypt do importu ogłoszeń na moją stronę. Żeby nie było wszystko legalnie. Wykombinowałem że zapisuje stronę w pliku txt tym:
a jak wydobyć z tego pliku np nagłówek h1 Proszę tylko o nakierowanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne.
-------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie doszedłem do tego i czytam o wyrażeniach
Znalazłem coś takiego Jak dla mnie czarna magia wystarczy to jakoś zmodyfikować i powinno działać Nawet nie wiem od czego zacząć? <?php // pobranie nazwy hosta z adresu URL preg_match('@^(?:http://)?([^/]+)@i', "http://www.funkcje.net/index.html", $matches); $host = $matches[1]; // pobranie dwóch ostatnich segmentów nazwy hosta preg_match('/[^.]+\.[^.]+$/', $host, $matches); echo "domain name is: {$matches[0]}\n"; ?> Może nie do końca to to o co mi chodzi ale kierunek dobry Ps I jeszcze coś takiego $html = file_get_contents( 'adres_strony' ); preg_match_all( '@<td class="center">(\d+)</td>@si', $html, $matches ); var_dump( $matches ); Ten post edytował wiktor1984 6.01.2015, 23:17:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos zmienic i bedzie git, ale bez wglądu w twoj kod nic nie bedziemy strzelac.
-------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
Cos zmienic i bedzie git, ale bez wglądu w twoj kod nic nie bedziemy strzelac.
Kodu jeszcze brak to dopiero moje przemyślenia. Na php znam się słabo. Popraw mnie jeśli się mylę: $subject (do tej zmiennej należy załadować utworzoną kopie strony z pliku txt $pattern (między jakimi znakami funkcja ma wyszukać treść $matches (wynik wyszukania) Ten post edytował wiktor1984 6.01.2015, 23:50:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Po co rzeźbić samodzielnie skoro są już gotowe narzędzia do tego? Przykładowo QueryPath. Na stronie głównej dokumentacji masz dobry przykład dla siebie:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład, żebyś zakapował jak to działa. Ten post edytował Kloc 7.01.2015, 11:59:55 -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
Ok Dzięki za odpowiedzi
Będę doczytywał i kombinował ................................................................................
Działa:) wyszukuje i wypisuje Ale mam mały problem title OK <title> lub <\title> już nie jak umieścić we wzorze te znaki aby było ok </> ( Ten post edytował wiktor1984 8.01.2015, 18:29:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parsujesz DOM więc phpion dał ci najlepszą możliwą odpowiedź. W regexpach zawsze coś się może posypać, i będziesz miał jeszcze 1000 pytań jak coś pobrać dla tego akurat przypadku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko to co podał phpion
Nawet nie doszedłem do tego jak ten plik pobrać... A ten prosty kawałek kodu ściąga to co chcę cenę, tytuł, opis I to mi wystarczy Proste banalne i testowałem już na kilkudziesięciu stronach i ok Tylko nie wiem np aby w title zaczynało od title a kończyło na ( ................................................................ Przedstawiam skrybcik jeszcze nie dokończony i pewnie jak ktoś kod zobaczy to się przerazi ale działa ![]() ![]() Może komuś się przyda Jestem już prawie przy końcu ale mam problem z kodowaniem I prosił bym o pomoc na stronie kodowanie jest ok po wgraniu do bazy danych już nie W bazie danych jest utf8_polish_ci a na stronie utf-8 Ma Ktoś jakiś pomysł jak to naprawić Plik import.php
Plik import.html
Ten post edytował wiktor1984 10.01.2015, 01:59:48 |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak umieścić we wzorze te znaki aby było ok </> Poprzedź je znakiem ucieczki "\" \<title\> i \</title\> Ten post edytował Kloc 9.01.2015, 08:29:15 -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
dzięki działa
A z kodowaniem też sobie już poradziłem wystarczyło dodać w zapytaniu mysql_query('set character set utf8'); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:08 |