![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam userów
Niedawno nagrałem filmik o moim nowym dziecku - darmowym cms-ie. Aktualna wersja beta1. Filmik można znaleźć pod adresem: klik Live demo: http://redbook.skrzat.org/ Dane nieaktualne. Aktualne dane znajdują się w ostatnich postach tego topicu. Nie widać tam wiele, ale zawsze. ^^ Pozwólcie, ze przedstawię w skrócie główne założenia cms-a. To co odróżnia go od innych cms-ów to system themów: każdy element strony, każda podstrona, bloczek menu muzę mieć swój oddzielny wygląd. Nawet poszczególny news muzę wyglądać inaczej niż pozostałe. To z pewnością największy plus cms-a. Cały system themów jest podzielony na themy i citiesy. Za niedługo przedstawię szerszą dokumentację i udostępnie do ściągnięcia pliki z wersją beta2, która jest naarzie w fazie prac. Może nie wiele przedstawiłem, a filmik jest złej jakości, ale proszę o komentarze. PS Widoczne na filmie problemy z css zostały już naprawione. Ten post edytował Kildyt 13.02.2008, 13:17:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam userów Niedawno nagrałem filmik o moim nowym dziecku - darmowym cms-ie. Aktualna wersja beta1. Filmik można znaleźć pod adresem: klik .... Nie widać tam wiele, ale zawsze. ^^ Może nie wiele przedstawiłem, a filmik jest złej jakości, ale proszę o komentarze. .... PS Widoczne na filmie problemy z css Co mamy ocenić? Filmik? Jak sam napisałeś niewiele tam widać i jest złej jakości , można zauważyć z grubsza layout, nic więcej. CMS'a? Pokaż kod, LiveDemo, dokumentację, cokolwiek, bo filmik nic o nim nie mówi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja... Poszukuje serwera, znajdę jakiś darmowy to wrzucę demo.
Gotowe. Adres: http://www.redbooklivedemo.ugu.pl/ login: login hasło: passdemo login do admina: livedemo Przez te reklamę panela admina się rozwala ale dopóki czegoś lepszego nie znajdę jakoś sobie poradzimy ![]() Przez reklamę potrzeby zmaksymalizować okno panelua dmina. Zauważcie, ze na reklamie jest menu. Przepraszam za niedogodności. Ten post edytował Kildyt 27.06.2007, 10:15:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieźle.
Po kliknięciu w któryś link otworzyło mi się jakieś okienko nie Firefoxowe, przy próbie zamknięcia którego wypier*** mi się Firefox. Straciłem wszystkie otwarte zakładki i wszystkie transfery. Cudownie Poza tym -> to Ten post edytował UDAT 27.06.2007, 11:07:03 |
|
|
![]()
|
|
@UDAT Wytłumacz mi co ma otwieranie okienek przez mojego cms-a do twojej przeglądarki. Że nie umiesz się nią posługiwać to już nie moja sprawa, ludzi tego nie nauczę. Jedyne okienko, które otwiera się w cms-ie to panel administratora.
Zapewniam Cię: naucz się posługiwać swoją przeglądarką! Co do linku to jest jakiś błąd w obsłudze thema antarktyda w css. Za niedługo zobaczę co jest źle. Zauważ, że jest to wersja beta1. Nie chce więcej czytać wypowiedzi na tak inteligentnym poziomie, użytkowników, którzy bez podstaw przekreślają wszystko. Postaram się znaleźć jakiś inny serwer bez reklam. Może ktoś z was ma możliwości i chęci, aby wspomódz mnie jakimś kącikiem na serwerze? System odpalałem pod php4 i php5, baza: MySQL. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Kildyt - najwidoczniej twój skrypt powoduje jakiś błąd wysypujący przeglądarke. Ja tak miałem przy FCKEditor i dawaniu Wstecz.
Ale do tematu: co to ma być? Gdzie nie klikne to: a)
![]() c) wywala mnie na stronkę 'Twoje logo' i nic nie mogę zrobić. Jedyne co działa to zalogowanie i wylogowanie. Troszkę mało jak na CMSa... 1 na 10 za całkiem sympatyczny layout |
|
|
![]()
|
|
@UDAT Wytłumacz mi co ma otwieranie okienek przez mojego cms-a do twojej przeglądarki. Że nie umiesz się nią posługiwać to już nie moja sprawa, ludzi tego nie nauczę. Jedyne okienko, które otwiera się w cms-ie to panel administratora. Zapewniam Cię: naucz się posługiwać swoją przeglądarką! Co do linku to jest jakiś błąd w obsłudze thema antarktyda w css. Za niedługo zobaczę co jest źle. Zauważ, że jest to wersja beta1. Nie chce więcej czytać wypowiedzi na tak inteligentnym poziomie, użytkowników, którzy bez podstaw przekreślają wszystko. Po pierwsze nie ubliżaj mi ![]() Po drugie jeśli strona wywala Firefox'a to oznacza to, że jest z nią coś nie tak ( nie jest to przeglądarka niszowa z dużą ilością bugów i strasznie niedopracowana, więc można być zirytowanym, gdy dzieje się to za sprawą strony choćby w wersji beta ) Po trzecie pokazałem ci błąd i naprawdę nie rozumiem czemu błąd w twoim skrypcie sprawia, że jestem idiotą. Po czwarte, faza beta/alpha czy jak ją nazwiesz nie zmienia faktu, że błąd jest błędem. Po piąte, rozumiem że jesteś bardzo podniecony swoim wspaniałym skryptem, ale lepiej go dopracuj, bo gdzie nie kliknę to pojawia się błąd. Po szóste popraw HTML'a. A jeżeli tego oczekiwałeś od wszystkich użytkowników to: Masz super CMS'a, z super możliwościami, chociaż jak phpion.com podał "Jedyne co działa to zalogowanie i wylogowanie", czasami wyskakują błędy, ale to przecież beta1, chcę od ciebie kupić licencję na ten skrypt. Czy taka wypowiedź sprawi że będę inteligentniejszy i na poziomie? Ten post edytował UDAT 27.06.2007, 15:31:28 |
|
|
![]()
|
|
Nie chciałbym aby dyskusja potoczyła się w tą stronę. Jeżeli cię przeprosiłem to przepraszam, po prostu sprawdzałem skrypt na linuksie i windowsie w przeglądarce firefox i nic złego sie nie dzieje.
Chodzi mi o to, abyście pomogli mi w znalezienie luk i doradzeniu do można dodać do systemu. Nie rozumie dlaczego stronę o id 5 traktujesz jako błąd? Takiego identyfikatora nie ma w bazie. Info dla użytkownika o tym, że taka strona nie istnieje to chyba jeden z mniej priorytetowych spraw więc można z tym poczekać. Co do polskich znaków zaczynam stosować UTF-8. Widocznie serwer nie radzi sobie z nim. Pewnie trzeba będzie dać możliwość wyboru pomiędzy ISO, a UTF-8 podczas instalacji i w ustawieniach systemu. Co do tego pliku login.php to zapomniałem zmienić linków po udoskonaleniu systemu obsługi modułów. @phpion.com: jak to zalogowanie i wylogowanie? Tego co najważniejsze przecież nie widać, a to co widać i można oceniać to panel administratora. Jeśli nie zauważyłeś to po zalogowaniu link w stopce. Co do poprawności html-a to uważaj, ze prace są na takim poziomie, że ta sprawa może poczekać. Wolę się na razie zająć innymi sprawami. - administracja modułami - poprawa administracji themami i citiesami - zmiana wyglądu admina - drobne poprawki w systemie obsługi modułów - napisanie podstawowych modułów jak newsy czy artykuły - poprawienie modułu logowania (chodzi o podstrony) Z takich ważnych to chyba tyle. Resztę wyjdzie w "praniu". PS Dodałem już topic (http://forum.php.pl/index.php?showtopic=71644), który być może pomoże mi w znalezieniu sponsora na serwer. Po znalezieniu serwera przygotuję stronę domową i livedemo (bez reklam oczywiście). Ten post edytował Kildyt 27.06.2007, 20:30:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do polskich znaków zaczynam stosować UTF-8. Widocznie serwer nie radzi sobie z nim. Rotfl ![]() ![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jak w html masz <META http-equiv="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2" to sie nie dziwie ze sie utf krzaczy :]
|
|
|
![]()
|
|
Oh, przecież napisałem, że zaczynam stosować.
![]() Zajmę się tym za chwilkę. WOW - działa. THX wielkie. Zastanawiam się czy sposób instalacji wszelkich dodatków do systemu dobrze napisałem, a raczej wybrałem. Obawiam się, że automatyczne instalowanie z serwera może być niebezpieczne. Skrypt, który napisałem do instalacji pobiera plik z serwera na swój własny gdzie jest zainstalowany cms, a następnie instaluje wybrany dodatek. Czy to dobre rozwiązanie? Za niedługo dodaj bazę z serwerem to zobaczycie jak to wygląda w praktyce. Ten post edytował Kildyt 27.06.2007, 20:51:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie... nie widzę tego... Albo jestem za tępy albo coś ale wogóle nie wiem o co w tym chodzi choc sam napisałem kilka cmsów.
-------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem.@Black-Berry:czego nie widzisz? czego nie wiesz?
Rozumiem, że na razie panel administratora nie jest intuicyjny ale to minie to zmianie wyglądu. PS był problem z włączeniem panelu admina, ale został już załatany. Przypominam, zę po otwarciu okienka proszę je zmaksymalizować. Przez te reklamy nie widać pola z logowaniem! ;( -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kliknieciu na panel admina wyskakuje jakies bialo niebieskie puste okno. Intuicyjnosuic to najwazniejsza sprawa. Staraj sie stosowac metody takie jak są w windowsie. Tylko dzieki nim. Bill Gates jest teraz taki bogaty. Ludzie nie lubia zmieniac swoich przyzwyczajen. Ja swojego CMSa musialem 4 razy przepisywac bo sie okazalo ze "testy na ludziach" nie przechodzą pozytywnej próby
![]() Pisz... dalej to co robisz. Napewno w przyszlosci zaprocentuje ![]() -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Zmaksymalizuj te okienko to an dole zobaczysz pole do wpisania hasła.
Przypomnę, ze hasło do admina to: livedemo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Kurde gościu, ergonomia to chyba obce tobie pojęcie... Dzięki za cynk o istnieniu linku do admina w stopce - naprawdę wcześniej go nie widziałem. Ok, klikam. Otwiera sie niebiesko-białe okienko z reklamą. No i fajnie. Czekam. Dupa. Nic się nie dzieje. Czytam na forum, żeby zmaksymalizować okienko. No problem w tym, że mam je zmaksymalizowane. Później czytam kolejną radę: formularz logowania na dole. Ok. No ale suwaka z boku nie ma (co w normalnych przypadkach świadczy o tym, że widzę całą stronę). Używam scrolla na myszce. Ooo, niespodzianka! Jest formularz! Wpisuję hasło pełen optymizmu! Wreszcie udało mi się dotrzeć do panelu admina! I co? I znowu dupa. Otwiera się strona z 3 szarymi pasami, na środku boxik allegro, w stopce info skąd wzięto ikony. Tyle. No, jeszcze reklama u góry no ale to pomijam. No i gdzie ten panel admina? Stary, w zabezpieczeniach jesteś naprawdę mistrzem! Żeby dojść do samego panelu admina trzeba nieźle poszukać, a jak już się tam dojdzie to i tak, za przeproszeniem, gówno można zrobić.
Równocześnie zmieiam swoją ocenę: 0,5/10. PS: testowane na openSUSE 10.2 + Opera 9.21 Ten post edytował phpion.com 27.06.2007, 21:30:53 |
|
|
![]()
|
|
oh napis zamknięcia reklamy jest naaaaaprawdę miniaturowy!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Lol, to jest jeszcze kolejny krok w drodze do admina
![]() Heh, pobawiłem się nieco, ale nie przypadło mi to do gustu zupełnie. Może w pewnej mierze jest to wina reklam, które wybitnie mi przeszkadzają. Jednak coś tam jest więc wracam do 1/10. PS: w adminie tło ci się powiela na 1280x800 PS2: i po ci Aplikacja Edycja Plik? szpanik? Ten post edytował phpion.com 27.06.2007, 21:43:06 |
|
|
![]()
|
|
Wreszcie, odpwoiedź była szybka i skuteczna.
Oto nowy adres do livedemo: http://redbook.skrzat.org/ Na razie nie mam czasu na dodanie użytkownika livedema. Postaram się to zrobić jutro. Na dzisiaj wystarczy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co tu oceniać.
- po co powtarzają się elementy (np. formularze) - nie wszędzie kodowanie jest poprawne - możliwości znikome, jak na razie z tego co widze praktycznie zero. - rejestracja nie działa Kod Dzisiaj 01:47:29 Aby potwierdzic rejestracje kliknij w ciagu 48 godzin na adres: ../login.php?php=potwierdz&kod=20799463244682f71167624 Jezeli nie chcesz sie rejestrowac, zignoruj ten list. - co to za "odnośnik" ? poza tym nie działa - dlaczego teraz ciągle widzę formularz rejestracji ? Jeżeli to "polskie centrum linuksowe" ma być takie jak ten "CMS" to ![]() Kod <meta name="generator" content="Bluefish 1.0.7"> Do tego jakiś niepoprawny HTML 4. Polecam XHTML i Divy a nie tabelki. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 22:48 |