![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
potrzebuje zrobić coś takiego: wpisz kod pocztowy: 00-111 wpisz odległość: 120 km pokazują mi się dane, które są przypisane do kodu pocztowego (np. 00-122), który jest w odległości 120 km od kodu wpisanego - 00-111... ktoś się orientuje czy google api coś takiego udostępnia? ew. jak inaczej to ugryźć? jakieś bazy w kodami? Ten post edytował csharp 21.10.2012, 17:03:10 -------------------- Prywatny blog -> cupial.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 10 Dołączył: 20.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google udostępnia GeoCode API -> https://developers.google.com/maps/documentation/geocoding/
Jeżeli chodzi o inne rozwiązania, to możesz wyciągać dokładny adres podanego kodu i od niego liczyć odległości, czy to z użyciem standardowego API Google Maps, czy to w jakikolwiek inny sposób. Bazę adresów kodów pocztowych znajdziesz tutaj -> http://piotr.eldora.pl/bazy-danych-kody-po...-imiona-panstwa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Geocode raczej nie pokaże mi chyba tego co chcę.. czyli ej odległości od kodu pocztowego.. on tylko zamienia mi nazwę miejscowości na długość i szerokość geograficzną.
jest coś innego co Google udostępnia? chyba, że czegoś nie doczytałem o geocode ? -------------------- Prywatny blog -> cupial.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na matematyce to nie był? znając współrzędne 2 punktów można w przybliżeniu obliczyć odległość między nimi
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na matematyce to nie był? znając współrzędne 2 punktów można w przybliżeniu obliczyć odległość między nimi ![]() ![]() Z tym Pitagorasem toś pojechał... Trzeba wykorzystać wzór na długość odcinka. Ale najpierw trzeba mieć współrzędne, których z kodu się nie wyczyta. Może można użyć API googla wraz z jego wszystkimi ogramiczeniami, ale NA PEWNO można użyć danych z geoportalu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Kody pocztowe i przypisane do nich miejscowości znajdziesz tutaj w postaci pdf (pewnie można znaleźć w bardziej przyjaznym formacie). Zapisujesz w bazie kod pocztowy, nazwę miejscowości i współrzędne pobrane jednorazowo z Google. Potem wystarczy napisać proste zapytanie, które wyciągnie wszystkie miejscowości w zadanym promieniu.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 06:24 |