![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam stronę pod Joomla 3.x, w swoim module musiałem czytać pliki excela, standardowo użyłem biblioteki PHPExcelReader. Działało całkiem nieźle, ale np tekst "Trzebieszów" był konwertowany źle - przy czym wszystkie polskie ogonki OK - ważna była kombinacja "zó". Teraz potrzebuję czytać czeskie znaki i kolejny błąd. Gdzieś czytałem, by zmienić w pliku PHPExcelReader linię:
na
Zaczęło działać OK, ale musiałem ręcznie przestawiać w przeglądarce kodowanie strony. Oczywiście reszta napisów była do luftu. Dalej dodałem jeszcze linię:
Niestety znów źle. Ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj dodac utf8_encode przy pierwszym stringu, też miałem podobny problem i obyło się bez jakichkolwiek iconv-ów
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz nieco dokładniej?
Spróbowałem tak, ale jakieś chińskie znaczki widzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli sprawdzisz i plik ktory wgrywasz masz w utf-8 ale wciaz widzisz dziwne znaczki to odkoduj go przez utf8_encode bez iconva i powinno byc ok, u mnie przynajmniej bylo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem i plik xls, zapisany za pomocą OO jest w UTF16
Problem rozwiązany. Faktycznie, problem był w tym, że niektóre komórki były w UTF16 a inne e windows-1250. Błąd był zupełnie w innym miejscu. Nie dekodowano komórek w windows-1250, stąd też ten pierwszy błąd. Dla zainteresowanych: zamiast
wstawić:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:17 |