![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z postawieniem lokalnie forum z użyciem Wamp Server 2.2d. Otóż zainstalowałem go w domyślnej lokalizacji (bo oczywiście w innej nie znajdował plików), nie modyfikowałem ustawień (oprócz drobiazgów dot. aliasów i kodowania bazy zgodnie z tym artykułem - KLIK), uruchomiłem wszystkie usługi no i istotnie strona znajdująca się na localhoście (domyślna) pokazała się. Z kolei próba uruchomienia phpMyAdmina nie powiodła się, zwrócony został komunikat mysql:
Cytat #2002 - Serwer nie odpowiada (lub gniazdo lokalnego serwera MySQL nie jest skonfigurowane poprawnie) Gdy wrzuciłem pliki od phpBB by Przemo, otrzymałem błędy: Cytat Could not connect to the database. Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. oraz: Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: [2002] Nie można nawišzać połšczenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. (trying to connect via tcp://localhost:3306) in C:\wamp\www\db\mysql4.php on line 48 Używam Windowsa XP SP3 oraz antywirusa Avast 7. Proszę o konkretną pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jakikolwiek inny sposób do bazy MySQL masz dostęp? Bo masz zainstalowanego MySQLa, prawda? I hasła dostępu skonfigurowałeś, tak?
Może firewall blokuje? Ogólnie wiele przyczyn mogło mieć miejsce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowanego MySQLa (wersja 5.5.20) wgrywanego z Wampem, dla pewności kliknąłem jeszcze opcję "zainstaluj usługę", a następnie "uruchom usługę" w menu MySQL -> Service. Efekt dokładnie żaden. W hasłach nic nie mieszałem, w kwestii stawiania czegokolwiek na localhoście jestem zupełnym nowicjuszem, zatem nie modyfikowałem żadnej konfiguracji. Chciałem po prostu odpalić phpMyAdmina, żeby zaimportować bazę, którą mam na dysku. Dla celów testowych wyłączyłem zaporę Windows oraz osłony Avasta. Nie zmieniło to niczego. Trudno mi cokolwiek więcej powiedzieć.
E: Teraz sobie jeszcze jedną rzecz uświadomiłem - ikona w trayu pozostaje żółta (nie wszystkie usługi uruchomione). Próbowałem odinstalować i zainstalować ponownie usługę MySQL, próbowałem ją X-krotnie uruchamiać, restartować itp., bez skutku. Ten post edytował Kcurek 9.08.2012, 12:36:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
A co słychać w logach MySQL'a?
tray -> MySQL -> MySQL.log |
|
|
![]()
|
|
Jako że przeinstalowałem wampa, co niczego nie zmieniło, log jest dość krótki: KLIK. Przeprowadzałem podobne czynności, jak opisane w poprzednich postach.
Ten post edytował Kcurek 10.08.2012, 19:31:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
U mnie jest tak samo aż do linijki:
Cytat ERROR wampmysqld: unknown option '--skip-locking' Więc na bank to jest przyczyną problemu. //edit Wklej jeszcze my.ini Ten post edytował wNogachSpisz 10.08.2012, 19:12:39 |
|
|
![]()
|
|
Proszę bardzo: KLIK. Niby nie modyfikowałem po reinstalacji wampa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/news-4-0-3.html Zgodnie z tym to zmienili nazwę na --skip-external-locking dawno temu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
http://forum.wampserver.com/read.php?2,72108,72130
Czyt. W jakieś ścieżce o większym priorytecie siedzi zawieruszone my.ini Ten post edytował wNogachSpisz 10.08.2012, 19:50:16 |
|
|
![]()
|
|
Znalazły się w sumie 3 obce my.ini, wszystkie usunąłem fizycznie. Efekt dokładnie żaden. Nowy log: KLIK. Ale zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie po kliknięciu "uruchom/wznów usługę" wszystkie 3 opcje są klikalne:
![]() Natomiast próba zatrzymania lub restartu usługi zwraca błąd: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam Wampa, ale spróbój wyszukać na dysku plików zawierających tekst "skip-locking", może gdzieś w jakimś skrypcie batchowym siedzi, którego używa wamp do startu/restartu mysql.
Ten post edytował redeemer 10.08.2012, 20:23:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To teraz jesio przeinstaluj wampa
|
|
|
![]()
|
|
Nie znam Wampa, ale spróbój wyszukać na dysku plików zawierających tekst "skip-locking", może gdzieś w jakimś skrypcie batchowym siedzi, którego używa wamp do startu/restartu mysql. Przeszukałem dysk, ale jedyny plik, w którym się ten tekst pojawił, to... log z MySQL. To teraz jesio przeinstaluj wampa Wampa przeinstalowałem i zaktualizowałem do wersji 2.2e, w między czasie (czyli gdy nie miałem go na dysku) wgrałem Visual C++ 2010 SP1 Redistributable Package (zgodnie z sugestią ze strony domowej wampa). Nowy log MySQL: KLIK. Właśnie, złapałem błąd, który wywala konsola MySQL: ![]() Ten post edytował Kcurek 11.08.2012, 14:31:58 |
|
|
![]()
|
|
Zapłać mi 50 zeta za godzine (tylko jeśli uda mi się na prawić). Odpal zdalny pulpit i daj pogrzebać. Przez forum zwyczajnie nie chce mi sie kombinowac..
Ten post edytował wNogachSpisz 11.08.2012, 19:21:26 |
|
|
![]()
|
|
Nie jestem w stanie zapłacić Ci takich pieniędzy, a poza tym dla mnie localhost nie jest celem samym w sobie, tylko środkiem do celu, jakim jest konwersja mojego forum z phpBB by Przemo do SMF. Jeśli chcesz mi pomóc (ew. za mniejszą, ale tylko uznaniową stawkę), kombinuj dalej, najlepiej tutaj. W czym chciałbyś grzebać? Konkretne pliki czy gałęzie rejestru mogę Ci przecież udostępnić.
|
|
|
![]()
|
|
dla mnie localhost nie jest celem samym w sobie, tylko środkiem do celu, jakim jest konwersja mojego forum z phpBB by Przemo do SMF. Co to ma do rzeczy? kombinuj dalej, najlepiej tutaj. Już napisałem. Przez forum to nie ma sensu. W czym chciałbyś grzebać? Konkretne pliki czy gałęzie rejestru mogę Ci przecież udostępnić. Jest całkiem sporo miejsc w których można szukać przyczyny. Wielokrotnie łatwiej będzie to po prostu zrobić, niż tłumaczyć. Tak czy inaczej ja odpadam, może koś inny będzie w stanie Ci pomóc. Moja propozycja pozostaje aktualna, jeśli się zdecydujesz - napisz PW. Ten post edytował wNogachSpisz 12.08.2012, 13:28:21 |
|
|
![]()
|
|
Taaa, downgrade MySQL do 5.0.88 pomógł i teraz wszystko działa. Zgłaszam do zamknięcia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:29 |