![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tworząc proste zapytanie:
wyskakuje mi powiedzmy 1000 rekordów Jednak posiadam drugą tabele "odznaczenia" gdzie są identyfikatory graczy + kolumna level ale nie dla każdego identyfikatora, powiedzmy jest tych rekordów tylko dla 800 graczy. Więc tworząc poniższego JOINa wyświetli mi tylko te 800 rekordów gdzie istnieje łącznik "id"
Moje pytanie brzmi, w jaki sposób stworzyć JOINa, aby wyświetlił mi wszystkie 1000 rekordów, a tam gdzie w tabeli "odznaczenia" nie ma odpowiadającej wartości, po prostu wyświetlił puste, tzn np: id | imie | nazwisko | level 1 Imie Nazwisko 1 2 Imie Nazwisko 4 3 Imie Nazwisko [null] 4 Imie Nazwisko 4 5 Imie Nazwisko 3 6 Imie Nazwisko [null] 7 Imie Nazwisko 5 ... -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LEFT JOIN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm samo dopisanie LEFT JOIN nic nie zmieniło... może coś jeszcze poza tym powinienem dodać ?
-------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zamiast JOIN z pierwszego posta mialo byc LEFT JOIN. Ta prosta zmiana robi co chcesz. Jesli ci nie robi, znaczy ze źle zmodyfikowales pierwszego posta
ps: gr.id = odz.id; ? w tabeli odznaczenia pole ID wskazuje na ID grupy? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
cholender nie wszystko napisałem w zapytaniu
![]() w takim razie dopisze dalej o co mi chodzi, mam nadzieje że nie namieszam ![]() Chciałbym w tym zapytaniu dodac jeszcze WHERE mianowicie:
ale tak aby wyświetlił mi wszystkie rekordy gdzie level = 1 lub nie jest puste.. tzn: id | imie | nazwisko | level 1 Imie Nazwisko 1 3 Imie Nazwisko [null] 5 Imie Nazwisko 1 6 Imie Nazwisko [null] 7 Imie Nazwisko [null] 9 Imie Nazwisko 1 ... Gdzie tabela "odznaczenia" w ogóle nie ma redordów id = 3, 6, 7 -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
WHERE odz.id is null or odz.level = '1';
no i LEFT JOIN rzecz jasna -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hmmm jakoś nie jestem pewny tego ....
czy "is null" nie powinien wyciągać tych rekordów dla których wartośc level = 'null' ? mi chodzi tak naprawde o wyciągnięcie tych rekordów z tabeli "odznaczenia" które nie istnieją... tzn jeśli w tabeli "gracze" istnieje jakiś rekord o id = 10 a w tabeli "odznaczenia" go nie ma to wtedy żeby zapytanie właśnie wyświetliło go że ma level puste -------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
Cytat tzn jeśli w tabeli "gracze" istnieje jakiś rekord o id = 10 a w tabeli "odznaczenia" go nie ma to wtedy żeby zapytanie właśnie wyświetliło go że ma level puste Kurcze.... No i to wlasnie ci podalem....Chcesz albo wyciagnac oznaczenia, ktore mają level=1 albo te, ktore nie istnieją. No i tak masz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.06.2025 - 19:27 |