![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dzis postanowilem zoptymalizowac moj kod. Z racji, ze sporo kodu sie powtarza, to postanowilem zastosowac funkcje. Na etapie testowania funkcji napotkalem na pewien problem, otoz:
wywolanie funkcji:
postac funkcji edytuj:
W taki sposob funkcja nie chce mi wypisac zawartosci zmiennej $d. Podejrzewam, ze problem znajduje sie w sposobie uzycia zmiennej $a=pilka_kolor w tej funkcji, poniewaz wstawiajac w miejsce zmiennej $a w tej funkcji na pilka_kolor wszystko dziala idealnie. Tutaj kod, ktory dziala tak jak nalezy:
Macie jakies pomysly w jaki sposob uzyc zmiennej $a w tej funkcji dla jej poprawnego dzialania? Ten post edytował agentmullder 19.05.2010, 13:46:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie... Problemem są u Ciebie apostrofy. Sprawdź zamiast
choćby Ale zaznaczam... zarówno $a jak i $b w takim wypadku musisz filtrować, bo na chwilę obecną narażasz się na błędy i możliwy atak typu SQL Injection jeśli ktoś dojdzie gdzie można pchnąć ewentualnie zmanipulowane dane. PS.: Oczywiście przyjąłem, że pilka_id to liczba i stąd darowałem sobie apostrofy. Jak wspomniałem.... FILTRUJ a życie stanie się prostsze (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Błąd polega w Twoim myśleniu na tym, że nazwa kolumny nie może być ujęta w pojedyncze apostrofy. Może być albo bez, albo w pojedynczych odwróconych czyli `takich`. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O super, dzieki Thek. Co do filtrowania to mam to zrobione, nie wklejalem tego, zeby byl bardziej widoczny sens problemu.
A jesli bym potrzebowal uzyc tej zmiennej $d poza funkcja, to musialbym ustawic ta zmienna jako globalna? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A po co jako global? Walnij ją wtedy dodatkowo jako return $id (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Po co globale stosować? Tylko problemy powodują.
|
|
|
![]()
|
|
A po co jako global? Walnij ją wtedy dodatkowo jako return $id (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Po co globale stosować? Tylko problemy powodują. Jesli zrobie to jak do niej sie dobrac? Bo jesli zrobie pod spodem wywolania funkcji to mi nie wyswietla. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
widzialem ten manual kilka razy Ty nie masz go widzieć kilka razy tylko cały czas. tak w gwoli wyjaśnienia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:18 |