Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Lista przebojów i tabele w bazie danych.
Grzesiek23
post 11.11.2010, 14:31:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Otóż muszę napisać skrypt listy przebojów, gdzie użytkownicy będą mogli zgłaszać swoje propozycje, będzie poczekalnia oraz top lista z utworami, na które można głosować.

Najciekawsza wg mnie realizacja takowej listy to lista trójki:
http://lp3.polskieradio.pl/

Z napisaniem skryptu nie będę mieć żadnego problemu.

Jedynym moim zmartwieniem teraz są tabele.
Póki co, mam tabele notowań (id, start_date, end_date), piosenek (id, author, title, added_time).

Ale jak rozegrać tabelę top listy i poczekalni?

Jako dwie osobne tabele, czy jako jedna, z kolumną, która rozróżnia czy dana piosenka jest w top liście czy poczekalni?

Przydałaby się też chyba tabela archiwalna dla piosenek.

Może ktoś rzuci jakąś mądrą radą dla mnie?
Może ktoś się zabierał za podobny projekt i zna strukturę tabel, która się sprawdzi?

Za wszelką pomoc dzięki.

Edit:
Może i bym nie miał takiej zagwozdki, gdyby nie fakt, iż chciałbym to zautomatyzować.
Administrator tylko dodawałby utwory do tabeli piosenek, a później wszystko samo by się realizowało smile.gif

Ogólnie moja zagwozdka polega na tym, iż nie wiem jak pogodzić top listę z poczekalnią.
Jest notowanie, mamy 15 piosenek w top liście i 10 w poczekalni. Przez tydzień użytkownicy głosują na top listę i poczekalnię.
W chwili zakończenia notowania, pozycje są sortowane wg otrzymanych głosów. Pozycje z poczekalni, które mają więcej głosów niż te w top liście, wskakują na TL. Poczekalnia uzupełniania jest o nowe tytuły. Piosenki, które wypadają z TL nie są uwzględnienia w np. najbliższych 3 notowaniach (jako propozycje do poczekalni).

Ten post edytował Grzesiek23 11.11.2010, 14:38:02
Go to the top of the page
+Quote Post
krowal
post 12.11.2010, 22:15:58
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak sam mógłbyś zobaczyć, poczekalnia to nic innego jak rekordy z tabeli po 30 miejscu (liczone wg oddanych głosów). Co za tym idzie, poczekalnia i toplista to jedna tabela, nawet bez żadnego pola które określa czy utwór jest w poczekalni czy też wskoczył już na toplistę.

Imo tu wystarczą dwie tabele:
glosy[id_utworu, id_uzytkownika, wartosc]
utwory[id, nazwa, ...]

Utwory wybierasz tak:
Toplista: 'SELECT u.*, AVG(g.wartosc) AS glos FROM utwory AS u LEFT JOIN glosy AS g ON u.id = g.id_utworu GROUP BY u.id ORDER BY glos LIMIT 30';
Poczekalnia: 'SELECT u.*, AVG(g.wartosc) AS glos FROM utwory AS u LEFT JOIN glosy AS g ON u.id = g.id_utworu GROUP BY u.id ORDER BY glos LIMIT 30, 20';

Pisałem z palca więc mogą być jakieś błędy.

--------------------
Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:28