![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam funkcję rekurencyjną do wyświetlania stron
i 2 pytania: 1) Wjaki sposób wyświetlić listę stron w postaci prawdziwej listy nieuporządkowanej. 2) Jka widać funkcja przy każdej rekurencji pobiera dane z bazy. Chciałem najpierw pobrać wszystko do tablicy aby funkcja operowała na tablicy, jednakże wtedy nie wyświetla się całe drzewo. Ten post edytował windman 15.01.2008, 15:02:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmien tag na z html na php bo nic nie widac
![]() super ![]() Ten post edytował deirathe 15.01.2008, 14:59:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ci się przyda taka funkcja którą napisałem kiedyś:
Kod function print_list($list) { $tab=explode("\n",$list); echo "<ul>\n"; $tmp_lvl=0; foreach($tab as $line) { $lvl=substr_count($line, '+'); $line=str_replace('+', '', $line); if($lvl>$tmp_lvl) for($i=$lvl-$tmp_lvl; $i>0; --$i) echo "<li>\n<ul>\n"; else for($i=$tmp_lvl-$lvl; $i>0; --$i) echo "</ul>\n</li>\n"; echo "<li>$line</li>\n"; $tmp_lvl=$lvl; } for($i=$tmp_lvl; $i>0; --$i) echo "</ul>\n</li>\n"; echo "\n</ul>"; } Zamienia ona na listę nieuporządkowaną takie coś: Cytat pierwszy rząd
drugi rząd +podkategoria 1 +podkategoria 2 +++podkategoria 3 +++podkategoria 4 +++++podkategoria last +++++++podkategoria last 2 ++++chyba? ++udalo sie chyba ++++++powali sie ++++++++++++bla bla |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do pierwszego pytania to nie rozumiem, co do drugiego to masz zla strukture bazy danych. Musial bys pobrac wszystkie dane i przetworzyc ja zeby zrobic z tego jakies sensowne drzewo. Na wortalu jest artykuł o drzewkach. Mozesz poszukac na necie 'SQL tree'. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do pierwszego pytania to nie rozumiem, co do drugiego to masz zla strukture bazy danych. Musial bys pobrac wszystkie dane i przetworzyc ja zeby zrobic z tego jakies sensowne drzewo. Na wortalu jest artykuł o drzewkach. Mozesz poszukac na necie 'SQL tree'. Chodzi o to aby lista stron załadowała się do listy nieuporządkowanej W tej chwili wyświetlają się myśliniki: Strona gówna - Podstrona1 -- PodstronaApodstrony1 Ten post edytował windman 15.01.2008, 20:31:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisane z palca sprawdz czy nie ma bldow -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa deirathe.
Dzięki wielkie! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tylko doradzę, że wyciąganie w ten sposób jest niezbyt wydajne (ze względu na mnożące się zapytania). polecam lekturę:
http://www.sitepoint.com/article/hierarchi...data-database/2 http://dev.mysql.com/tech-resources/articl...hical-data.html Ten post edytował sopel 16.01.2008, 09:24:03 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Narzekasz
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.06.2025 - 21:54 |