![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy są jakieś większe firmy w Krakowie które zajmują się/ mają oddział PHP?
Najpierw przedstawie obecną sytuację. Nie chciałem szukać pracy, bo w sumie tutaj zarabiam dobrze, mam 3500 brutto nie jest to jakoś super dużo ale mam pakiet sport, medyczny, ubezpieczenia i szkoleniowy. Jest miła atmosfera i jako z swojej strony nie mam nic do zarzucenia nikomu, poza brakiem organizacji w innych działach firmy. Pracuje w finansowej firmie, i już któryś raz dziewczyny płaczą po wizycie u szefa, który "ochrzania" je za nie ich wine. Bo Pani nie zrobiła okładki, a zapomniał kupić Corela i kazał im pracować w Gimpie którego nie znają... A tłumaczenia nie chce słuchać. Ostatnio już chciałem do niego zadzwonić i mu coś nie coś powiedzieć, ale to nie moja sprawa i powiem mu co myślę o nim po odebraniu świadectwa pracy. Jako, że mam projekt który kończę w październiku/początkiem listopada, nie zamierzam dłużej pracować z człowiekiem który tak traktuje innych, którzy nie mogą sobie pozwolić na tak łatwą zmiane pracy jak informatycy, gdyby nie to nie szukałbym nowej pracy. Programuje w PHP/ Backend, znam też C/C++ w którym wykonuje jakieś aplikacje na sockety/ systemy do obliczania i analizy dużych danych finansowych(kilka milionów rekordów), dodatkowo na co dzien pracuje z Symfony3. Znam system kontroli wersji GIT, teraz po sesji zamierzam popatrzeć na systemy wirtualizacji, zacząłem pisać testy- ucze się dopiero tego nawyku. A teraz może to czego oczekuję z waszej strony, za co oczywiście bardzo dziękuje. Chciałbym spróbować pracy w "Korpo" co o tym myślicie? Polecacie jakieś firmy? Jakieś odradzacie? Macie dla mnie jakieś rady, czego tam oczekują co powinienem się douczyć. Wzorce projektowe mam opanowane w miarę dobrym stopniu, zawsze mam przy sobie książke "bandy czworga", gdzie często sięgam nawet coby sobie przypomnieć informacje. Bardzo dziękuję za pomoc, dodam, że jest to bardziej temat informacyjny. Nie wiedziałem, gdzie go dać. Ten post edytował daniel1302 27.06.2016, 11:17:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Życie Ci nie miłe? Korpo to już chyba ostatecznośc. Lepiej poszukaj jakieś User Friendly firmy która stawia na pracowników a nie na siebie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś nigdy nie czytałem żadnych przeciw... dlaczego nie korpo?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Tak korpo jak i mniejsze firmy mają swoje zalety i wady, nie wiem ocb. W korpo więcej zarobi, ale będzie tracić czas na biurokrację. W małej niby wszystko fajnie/miło ale i kasy mniej. Kto co woli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie chciałbym się zorientować co i jak, nie, zę życie mi nie miłe czy coś ale poprostu nigdy nie pracowałem w korpo(chyba, że liczy się forma produkująca pociagi, która płaci za 260 godzin w miesiącu 2200
![]() ![]() Ktoś pracował w większych firmach może opisać prace, atmosfere itp? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Co firma to inny klimat, możesz trafić na korpo z openspejcem na 200 ludzi, możesz trafić do korpo z wydzielonymi pokoikami gdzie tylko biurokracja będzie ci przypominać że to nie mała firemka tylko korpo.
|
|
|
![]()
|
|
Co masz na myśli mówiąc biurokracja?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też jestem ciekaw.
Robię w korpo, w klilku osobowym pokoju i nie wiem o co chodzi z tą biurokracją. Biurokracja w firmie istnieje, bo pewnie mają sporo księgowych czy innych ludzi od papierkowej roboty (w końcu to duża firma). Ale czemu to ma mieć negatywny wpły na pracownika ? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Ja nigdy w koroo nie pracowałem i poprostu nie mam zamiaru pracować tam gdzie nie szanują drugiego za to, że nie potrafi programować bo np pisze artykuły... Do czego ten świat zmierza
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nigdy w koroo nie pracowałem i poprostu nie mam zamiaru pracować tam gdzie nie szanują drugiego za to, że nie potrafi programować bo np pisze artykuły... Do czego ten świat zmierza Rozwiń temat bo nie wiem o co chodzi. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
o.O
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Szukaj pracy nie w firmach zajmujących się typowo webmasterką/programowaniem, a w zupełnie innych branżach. Sporo dużych firm / korporacji (zwał jak zwał) ma swoje wewnętrzne projekty napisane właśnie w PHP. Ciężko do takich firm dotrzeć bo się z tym nie afiszują, ale jak dla mnie taka praca jest dużo ciekawsza. Nie robisz w kółko stronek tylko siedzisz w konkretnym projekcie dodając nowe moduły czy raporty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja pracowałem w korpo, gdzie mieli wlasne rozwiazania na rynek hazardowy i tylko tym sie zajmowali. Po trzech dniach wiedzialem ze tam dlugo nie posiedze a po paru tygodniach juz mnie nie bylo.
ludzi cos okolo 200 w czasie pracy nie mozna bylo podchodzic do innych by porozmawiac o problemie - moze nie tyle co nie mozna bylo, ale bylo to niemile widziane i co najlepsze przez samych pracownikow. Nawet jak koles siedzial na wyciagniecie reki to musialem mu podrzucan printscreeny z problemu i pisalismy na skype... Jedno wielkie nieporozumienie Do pracy nie mozna bylo sie spoznic wiecej niz 5 minut. Mieli gleboko gdzies ze metro sie spoznilo. Sprowadzalo sie wiec do tego, ze musialem do roboty przyjezdzac minimum 30 minut wczesniej. Pomimo faktu, ze bylem wczesniej, to nie moglem wyjsc 5 minut wczesniej bo nie. Guzik ich interesowalo ze nie zdaze na pociag. Nigdy na nic nie bylo czasu. Pracowali na totalnie starych skryptach z takimi bugami ze omalo nie osleplem po dwoch dniach. Niestety nie bylo czasu na ich naprawe. Nawet jak zaczynali nowy projekt to jako core brali stary bo szybciej. Zero rozwoju. Nie mieli zadnych porzadnych testowych srodowisk. W ekstremalnej sytuacji musialem raz pracowac na serwerze live i co 5 minut mi mowili bym tylko nic nie spieprzyl - zarabiscie sie pracowalo w takich warunkach. Ogolnie nie bralem sobie tego do glowy bo pierdolca bym dostal w przeciwnym wypadku Wszystko to skladalo sie na uczucie ze jestem w wiezieniu. Jak odchodzilem okazalo sie ze nie tylko ja mialem takie odczucie... Mieli niesamowicie duza wymiane pracownikow. W ciagu roku moglo sie zmienic nawet 70% zalogi. Jak prosilem o dzien wolnego to od razu sie pytali czy ide szukac nowej pracy. Doskonale wiedzieli jak sie u nich pracuje. Gdy odchodzilem to "koledzy" okazali sie niezwykle rozmowni i sie okazalo ze kazdy tylko marzy o zmianie pracy. Hehe, dzisiaj po pol roku do mojej nowej firmy stara sie kolejny koles ze starej. Takze sa korpo i korpo. So male firmy i male firmy. Takze raczej nalezy patrzec na to jak pracuja i jak traktuja ludzi a nie czy sa korpo czy mala firma. W malej firmie tez mialem "przyjemnosc" pracowac i nigdy wiecej. W sensie nie, ze nigdy wiecej w malej, ale nigdy wiecej w tamtej ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Szukaj pracy nie w firmach zajmujących się typowo webmasterką/programowaniem, a w zupełnie innych branżach. Sporo dużych firm / korporacji (zwał jak zwał) ma swoje wewnętrzne projekty napisane właśnie w PHP. Ciężko do takich firm dotrzeć bo się z tym nie afiszują, ale jak dla mnie taka praca jest dużo ciekawsza. Nie robisz w kółko stronek tylko siedzisz w konkretnym projekcie dodając nowe moduły czy raporty. Ale przecież taki tryb pracy ma sporo firm informatycznych, które rozwijają własne produkty. Często są to właśnie korpo. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zgadza się, ale jednak inaczej wygląda sytuacja gdy firma rozwija swój produkt na sprzedaż, a inaczej gdy rozwija go dla siebie. Ja taką pracę sobie chwalę i z tego powodu ją poleciłem. Minusem jest jednak to, że pod kątem rozwoju programistycznego stajesz w miejscu. Dla klienta liczą się nowe modułu wspomagające jego pracę, a nie to czy korzystasz z najnowszego frameworka czy takiego sprzed kilku lat.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 10:02 |