![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
piszę dla siebie sklep i mam kilkanaście plików *.css. Niby nie ma problemu i wszystko działa, ale tak sobie pomyślałem, że może - dbając o czystość kodu - połączyć to w jeden plik, który będzie dość obszerny, ale jeden. Ma to sens? Przeglądałem google, ale nic ciekawego i konkretnego nie wyczytałem. Zmniejsza to liczbę zapytań, przyśpiesza ponoć wczytywanie się stron. Pozdrawiam, R. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobieram sobie rózne skrypty, strony itp. i przeważnie są różne .css, od ogólnego szablonu, responsive, grid, po np. rózne rodzaju podstrony. Ja osobiście uważam, że powinno się ten aspekt tworzyć tak jak Tobie wygodniej
![]() Na swojej stronie mam oddzielnie: style.css (ogólny szablon / rama, wygląd linków czy ipnut itp. itd.), responsive, grid (z gotowców), własne forum mam więc i dla niego mam odzielny plik oraz dla galerii zdjęć. Ułatwia to wszelkiego rodzaju zmiany - zamiast przeszukiwać jeden plik z tysiącami linijek to włączasz ten który Tobie potrzebny. Spotkałem się z opinią, że dla klienta końcowego warto całość wrzucić w jeden plik - ale po co ![]() edit: co do wydajności... wg. mnie nawet jeżeli jest różnica pomiędzy jednym a 5-6 plikami to jest ona nie zauważalna dla ludzkiego oka - mieści się w marginesie błędu pomiarowego czy też po prostu aktualnego pingu naszego neta. Ten post edytował Forti 1.09.2014, 19:36:07 -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie padną głosy na inny wybór, to chyba zostanę przy wielu plikach.
Jeśli różnice w wydajności są tak niewielkie, to faktycznie szkoda zachodu. Mogę za to te wiele plików ładnie poopisywać, ponazywać itd. Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zostaw sobie wiele plików, a przy deploymencie kompresuj i łącz w jeden. Tak samo z JS.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki piękne:)
Jeśli macie jakieś rozsądne narzędzia online lub tutoriale do/o łączeniu zarówno css, jak i js , to bardzo proszę o linki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład dla Grunta: http://stackoverflow.com/questions/1966466...l-with-grunt-js.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja opinia. Można operować na kilku plikach CSS, jednak dla serwera i optymalnego podejścia do tworzenia stron, należy minifikować pliki np. css. Są do tego skrypty, które połączą ci dynamicznie pliki css z danego katalogu w jeden, mimo że ty będziesz zmieniał sobie swoje oddzielne pliki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 06:58 |