![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z wyświetlaniem tekstu na stronie. Strona jest zrobiona w HTMLu, ale spodziewam się pomocy. Otóż chciałbym, aby moja strona wyświetlała zawartość pliku tekstowego, gdzieś zapisanego na serwerze, żebym mógł w przyszłości w każdej chwili zmienić jego treść. Jest to możliwe??
Przykład: moja strona: http://www.wieprzow.republika.pl/historia.html, i w miejsce tekstu "Początek kolonizacji..." chciałbym umieścić plik tekstowy z tym właśnie tekstem. Mam nadzieję, że wyraziłem się zrozumiale. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz to zrobić funkcją include:
plik php (np. proba.php):
Plik 'plik.txt' z tego samego katalogu: Wynik: Cytat aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb ccccccccccccccccccccccccc ddddddddddddddddddddddddd eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee fffffffffffffffffffffffff aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Tak to zrozumiałem ![]() Ten post edytował TomASS 29.05.2006, 15:37:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast pisac </br> w pliku textowym moze pzreciez znaki konca linii pzred wyswietleniem zamienic na znaczniki html'a jedna prosta funkcja - ln2br();
http://ie.php.net/manual/pl/function.nl2br.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do powyższej wypowiedzi odam, że include się nie nada. Musisz pobrać zawartość pliku do zmiennej. Istnieje do tego taka miła funkcja file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
Ten post edytował LBO 31.05.2006, 16:11:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.06.2025 - 06:27 |