![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na wstępie powiem że zaczynam swoją przygodę z webmasteringiem, jesli moge tak nazwac
![]() do rzeczy, mam w divie trzy obrazki w poziomie które chcem otoczyc tekstem z kazdej strony, gdy robie, i gdy dam tekst to tekst dokladnie jest nienaruszony i jest pod obrazkami, a nic nie robie z "z-index" tu troche kodu : no i CSS Kod #baner { position : absolute; height : 14%; top : 1%; left : 1%; right : 1%; border : 2px dotted; border-color : lime; } #menu { position:absolute; width:20%; top:16%; left : 1%; border: dotted 2px; border-color : lime; text-align: center; color: white; font-family: "times new roman"; } #glowna { position: absolute; left: 25%; top: 16%; right: 1%; bottom: 1%; border: dotted 2px; border-color : lime; padding: 25px; font-family: "times new roman"; color: white; } #img_1 { position: absolute; top: 15%; left : 5%; width: 150px; height:100px; border: dashed; border-color: #c2c2c2; } #img_2 { position: absolute; top: 15%; left : 40%; width:150px; height:100px; border: dashed; border-color: #c2c2c2; } #img_3 { position: absolute; top: 15%; right : 5%; width:150px; height:100px; border: dashed; border-color: #c2c2c2; } graficznie to tak ma wygladac, mozna zobaczyc Tutaj jesli zauwazycie jakies bledy to rady mile widziane ![]() Ten post edytował dante90 5.04.2009, 22:44:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym radził się zastanowić czy position: absolute; to dobre rozwiązanie do pozycjonowania elementów strony.
Nigdy nie ustawiałem obrazków w taki sposób jak widać to na schemacie, ale wydaje mi się, że float powinien pomóc. Mam nadzieję, że czytałeś kurs na kurshtml.boo.pl. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak czytałem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, że ogólnie nie spotkałem się z tym, żeby ustawiać elementy na stronie przy użyciu position.
Nigdy nie spotkałem się z takim ułożeniem obrazków. Wydaje mi się, że nawet jak zmienisz z-index, to to nie ma prawa opływać. Może pocieszę cię faktem, że zrobienie czegoś takiego jest możliwe, problem w tym, że niestety nie wiem jak. Ten post edytował kartun11 6.04.2009, 20:45:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj jeszcze umieścić te obrazki w divie i diva ustawić w odpowiednim miejscu.
Przykład sandbag'u. Ten post edytował kartun11 6.04.2009, 20:55:59 |
|
|
![]()
|
|
oki sproboje , z innym position bo to tez probowałem ale tylko z absolute
![]() Ten post edytował dante90 6.04.2009, 21:05:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da się z więcej niż jednym obrazkiem. <p> to element blokowy. Jeżeli do tego wypozycjonujesz obrazki absolutnie to tym bardziej nie będą się one "liczyć" dla tekstu.
Możesz zrobić tak: umieść fragmenty tekstu łącznie z obrazkiem wokół którego mają opływać w divie. czyli otrzymasz 3 div'y, każdy z obrazkiem i tekstem wewnątrz. W każdym z tych div'ów nadaj obrazkowi zwyczajne "float" css'owe. Jeżeli otrzymasz to co chciałeś (tekst opływający obrazki), to dopiero wtedy zajmij się float'owaniem divów, żeby były obok siebie. Niestety nie uda się zrobić 3 obrazków które będą opływane przez tekst w sposób jaki pokazałeś na obrazku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki za odpowiedzi, zrobiłem tak ze wszystko dałem do jednego diva i dałem mu ustawiłem mu w css z-index:1;to wyeliminowało tekst pod obrazkiem, oraz align do jednej stron, i takim sposobem mam krancowe obrazki powiedzmy ze zrobione bez brzegwego tekstu ale tego srodkokowego obrazku tak jak mowice nie dasie zrobic
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:04 |