![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z zapisem danych z formularza do pliku CSV tzn. sam zapis działa bez problemu, ale gdy otwieram plik to zamiast polskich znaków mam krzaczki. Domyślam się że chodzi o kodowanie i pewnie wystarczy dopisać jedną lub dwie linijki kodu ale jestem początkujący w PHP i nie za bardzo wiem gdzie tkwi problem.
Dodam jeszcze, że gdy formularz zostanie wysłany użytkownik otrzyma maila z potwierdzeniem gdzie są jego dane np. imię i nazwisko i tam są polskie znaki. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Naprawde uwazasz ze ma to jakikolwiek zwiazek z OOP? Patrz prosze gdzie zakladasz tematy. Przenosze
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy plik PHP który zapisuje plik CSV jest zpisany w kodowaniu utf-8?
W czym otwierasz ten plik csv. System, program. Ustawiasz kodowanie UTF-8 w programie i nadal krzaki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy plik PHP który zapisuje plik CSV jest zpisany w kodowaniu utf-8? W czym otwierasz ten plik csv. System, program. Ustawiasz kodowanie UTF-8 w programie i nadal krzaki? Na kodowanie pliku php nie wpadłem ale właśnie próbowałem różnych opcji (UTF-8, UTF-8 With BOM, Windows 1250) i nadal to samo. Plik CSV otwieram excel 2016. jak zmienie kodowanie w pliku na UTF-8 to krzaki pozostają ale jak ręcznie wpiszę "ę" i zapiszę to zostaje dobrze ale skrypt PHP dalej swoje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do zarządzania plikami csv jest http://php.net/manual/pl/function.fgetcsv.php chyba że chcesz sobie sieczkę w pliku zrobić. Kodowanie znaków w mailu też nie działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Do zarządzania plikami csv jest http://php.net/manual/pl/function.fgetcsv.php chyba że chcesz sobie sieczkę w pliku zrobić. Kodowanie znaków w mailu też nie działa. Pomógłbyś mi zmodyfikować kod ? Kombinuje na różne sposoby i albo nie ma efektu ale jakieś błędy mi wywala. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W komentarzach do obu funkcji masz jak zapisać w utf-8. Nie wiem jak w 2016 ale wcześniej były błędy i trzeba było przepychać bom.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2025 - 08:07 |