![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Mam div'a z efektem hover, na pół strony. Teraz chciałbym na tym divie dorzucić obrazek, który będzie linkiem + nadać mu hover, który też będzie obrazkiem, ale innym. Robię to w ten sposób: Kod .add{ margin: 0 auto; width: 22px; height:22px; display:block; background: url('star.png') center top no-repeat; } .add:hover { background: url('stuff.png'); } Ta grafika to gwiazdka, w obu przypadkach. I problem jest tego typu, że w tle tej gwiazdki (wiadomo, gwiazdka to nie pełny kwadrat, więc widać jakieś tam piksele ^^ ) prześwituje biały kolor tła... Nie mogę ustawić na sztywno np. background: green url('grafika'); bo ta gwiazdka będzie występowała z divami, które mają różne kolory w tłach, do tego dochodzi jeszcze hover tych divów. No i następny problem, że te kolory nie są przypisane bezpośrednio w klasach tych div'ów, tylko w zupełnie oddzielnej klasie (robię tak dlatego, że kolor tła jest uzależniony od strony kodu php - Ci z premium mają inny kolor, normalni inny), więc kod z div'em wygląda tak: I teraz, jak ustalić jednoznaczny kolor tła dla tych gwiazdek, aby spasował dla wszystkich divow ? Bo to nie ma zbytnio skąd dziedziczyć koloru, ponieważ jest on przypisywany z zupełnie oddzielnej klasy niż sam div :/ Ewentualnie, jak inaczej zapisać grafikę + hover, które mają być linkiem, tak aby nie babrać się z tym kolorem tła? Dzięki, pozdrawiam! Ten post edytował Majkelo23 19.11.2013, 14:14:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 20 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu zrób te gwiazdki w formacie png24 z przezroczystością .
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
One są przeźroczyste... Ale jak zapiszesz je tak w css:
.add{ margin: 0 auto; width: 22px; height:22px; display:block; background: url('star.png') center top no-repeat; } to tworzy Ci się kwadrat 22 x 22 i tutaj leży problem, a nie w grafice. Ten post edytował Majkelo23 19.11.2013, 14:13:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 20 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie chwila jeszcze raz muszę przeczytać, bo chyba nie zrozumiałem o co Ci biega
![]() Możesz mi wyjaśnić skąd się bierze to białe tło w tych gwiazdkach skoro są one przezroczyste? Ten post edytował glh 19.11.2013, 14:20:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ty dalej nie rozumiesz o czym ja piszę. Gwiazdki są przeźroczyste i mogę manipulować tym tłem o którym piszę, zapisując css chociażby tak:
Kod background: #000000 url('star.png') center top no-repeat; Wtedy ten kolor biały, o którym wyżej pisałem, byłby czarny bo taki zdefiniowałem powyżej ( #000000 ). I w gwoli ścisłości - nie mówimy tutaj o kolorze tła gwiazdek tylko kolorze tła diva, w którym to ta gwiazdka się znajduje. Cytat Możesz mi wyjaśnić skąd się bierze to białe tło w tych gwiazdkach skoro są one przezroczyste? stąd, że div ma przypisany background na gwiazdkę + no-repeat, czyli wyświetla pojedynczą gwiazdkę, a reszta pikseli z automatu koloruje się na biało bo nie zdefiniowałem innego koloru ![]() Ten post edytował Majkelo23 19.11.2013, 14:21:56 |
|
|
![]()
|
|
Możesz zapodać całość lub większą część kodu, bo chyba faktycznie się nie rozumiemy
![]() Może jak zobaczę to załapie w czym masz problem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 04:40 |